Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Новорічні» квартири з видом на Високий Замок — від 15 тисяч гривень

Попри війну та скромні святкування в ресторанах, попит на подобову оренду квартир на новорічні вакації високий

Напередодні Нового року у Львові традиційно зростає попит на оренду нерухомості. Відчутно дорожчає подобова оренда квартир: у святковий період власники львівських помешкань підвищують ціни на проживання втричі.

Рієлтори кажуть: попри війну, цього року попит на помешкання в центральній частині міста доволі високий. На Новорічні свята у місті Лева уже заброньовано 65% помешкань у центрі. На квартири «на добу» на периферії значно менший попит. Усі хочуть мешкати за «два кроки» від ялинки… Які цього року ціни на квартири, хто їх орендує напередодні новорічних свят?

«Торік ажіотаж на новорічні квартири був меншим, ніж цього року, — каже у коментарі для „ВЗ“ рієлторка, експертка з нерухомості Ольга Торій. — Українці втомилися від війни і хочуть „відвести душу“ бодай на Новий рік, під келих шампанського. Зараз є тенденція броні житла за три-чотири дні до подорожі. Але новорічних квартир це не надто стосується. Чим ближче до Нового року, тим дорожчим буде помешкання і тим меншим буде вибір квартир за параметрами клієнта. Тож правило раннього бронювання не змінилося з війною. Минулих років напередодні Нового року клієнтами рієлторів, які бронювали квартири на два-три дні, були європейці. З початку широкомасштабного вторгнення їх дуже мало. Переважно це волонтери та міжнародні делегації. На Новий рік квартири бронюють українці».

На відміну від минулого року, вартість подобової оренди квартир на Новий рік трохи подорожчала. Серед причин — сезонне підвищення курсу долара напередодні свят, а також через підвищений попит на подобову оренду помешкань. Якби попит був малим, каже Ольга Турій, то власника квартир довелося б зменшувати оренду. У центрі міста двокімнатну квартиру з євроремонтом та з панорамним видом на Оперний театр чи Ратушу можна орендувати за 13−15 тисяч гривень за добу. Попит на такі помешкання є, переважно їх на Новий рік бронюють кияни, харків'яни, одесити… Однокімнатні помешкання — 10 тисяч гривень на добу.

«Є багаті клієнти з інших областей України, які просять знайти помешкання з видом на Домініканський собор чи Високий Замок. Вони готові заплатити за таку квартиру від 15 тисяч гривень на добу, — продовжує розмову рієлторка. — Для невибагливих українців, які приїжджають до Львова зустріти Новий рік, скромна квартира коштуватиме 100−200 доларів на добу. Ціни справді зростають, бо є попит. З січня ціни на подобову оренду квартир стабілізуються. Адже цього року святкуємо за новим стилем, усі свята припадають на грудень».

За п’ятикімнатні апартаменти з джакузі, каміном, wi-fi, просторими спальнями у Шевченківському районі Львова треба віддати 11−12 тисяч гривень на добу. Квартира поблизу центру Львова з радянським ремонтом та старими меблями — до п’яти тисяч гривень на добу. Можна знайти і дешевші варіанти.

«Ціни подобової оренди житла на зимові вакації залежать від свята. На Новорічні — потрійний тариф, на Різдвяні — подвійний, — сказав для „ВЗ“ експерт з нерухомості Олег Токарев. — Чому така різниця? У потрійний тариф власники помешкань закладають ризики нищення майна під час гучного застілля на Новий рік. Вартість оренди на свята залежить також від кількості людей, які мешкатимуть у квартирі. Чим більше людей, тим дорожча оренда. Бо це теж певні ризики».

Схожі новини