Передплата 2024 ВЗ

«Незрозуміло, чому український уряд намагається видалити один із підтверджених Державним департаментом США акаунтів в Instagram»

  • 24.07.2023, 15:09
  • 835

СБУ через ФБР вимагало від соцмереж видаляти тисячі акаунтів, які нібито поширювали роспропаганду та тези про «розкол українського суспільства» — під роздачу потрапив ресурс Держдепу

У США розслідують скандал із цензурою в найбільших соцмережах, яку запровадили на прохання української Служби безпеки.

Йдеться про факти цензури і видалення акаунтів у соцмережах Facebook, Instagram, YouTube і Twitter.

Як зазначається у звіті Комітету з питань правосуддя Палати представників, американське ФБР співпрацювало з українською СБУ з метою цензури висловлювань користувачів у мережі Інтернет. На основі запитів СБУ Федеральне бюро розслідувань давало вказівки соцмережам щодо видалення акаунтів. СБУ передавало в ФБР списки тисяч акаунтів, які нібито поширювали російську пропаганду і фейки, а також просували ідеї «роз'єднання політичних сил та українського суспільства в цілому». У цей список потрапили офіційні сторінки Держдепу США та інших користувачів, які навпаки публічно виступали проти путінської агресії.

Переклад звіту публікує Цензор.НЕТ.

Події, які досліджуються у США, припадають на кінець лютого — травень 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення. Як відомо, у цей період в Україні також незаконно відключили з цифрового ефірного мовлення три телеканали — Прямий, Еспресо і 5 канал.

Участь ФБР у цензурних заходах СБУ на американських платформах соціальних мереж тривала навіть після того, як представник Twitter Йоел Рот попередив ФБР про американські акаунти у списках СБУ, а запити продовжували надходити щонайменше до 11 травня 2022 року. 11 травня агент Кобзанець передав кілька запитів з України з переліком акаунтів, які підозрюються у поширенні дезінформації" до Meta. Серед цих запитів був лист від СБУ з переліком різних груп у Facebook, які нібито використовуються, серед іншого, для просування «роз'єднання політичних сил та українського суспільства в цілому».

«Залежність ФБР від інформації та суджень СБУ викликає особливе занепокоєння через добре задокументований, глибоко вкорінений російський вплив в СБУ. У липні 2022 року президент Зеленський звільнив голову СБУ — через кілька місяців після того, як ФБР виконало запити СБУ щодо цензури — через російське проникнення в СБУ», — йдеться в розслідуванні. ФБР і СБУ неодноразово вимагали видалити або призупинити роботу справжніх акаунтів, які висловлюють однозначно проукраїнські погляди, а також тих, хто висловлює опозицію до президента росії володимира путіна — констатують автори дослідження.

Також ФБР на прохання СБУ позначило для соціальних мереж автентичні акаунти американців, у тому числі верифікований акаунт Державного департаменту США та акаунти американських журналістів.

«Найбільш зухвалий запит СБУ надійшов лише через день після того, як 1 березня агент Кобзанець надіслав до «Мети» дві великі таблиці. 2 березня агент Кобзанець надіслав до «Мети» електронного листа з темою «додаткові акаунти, отримані від СБУ, які, як вважають, причетні до дезінформації». У додатку до цього листа СБУ звинуватила наданий список акаунтів в Instagram у «поширенні контенту, який пропагує війну, недостовірно відображає події в Україні, виправдовує російські воєнні злочини в Україні всупереч міжнародному праву», серед інших речей. Неймовірно, але до цього списку потрапив акаунт @usaporusski, який є офіційним, перевіреним, російськомовним акаунтом Державного департаменту США. Ані ФБР, ані СБУ не надали пояснень щодо того, яким чином акаунт Державного департаменту США був «залучений до дезінформації», — йдеться в документі.

«Незрозуміло, чому український уряд намагається видалити один із підтверджених Державним департаментом США акаунтів в Instagram. Однак, як зазначалося вище, за словами президента Зеленського, в цей період в СБУ широко проникали пов’язані з росією сили. Ще більше вражає те, що ФБР чи то з недбалості, чи то навмисно передало запит СБУ на видалення офіційного урядового акаунта США до Meta», — зазначається в дослідженні.

Схожі новини