Передплата 2024 ВЗ

Світлана Новицька знову подала заяву про відвід слідчого судді і адвоката…

У Галицькому районному суді розглядається справа київської адвокатки, яку обвинувачують в особливо тяжкому злочині - державній зраді

Київську адвокатку обвинувачують у державній зраді
Київську адвокатку обвинувачують у державній зраді

Галицький районний суд продовжує розгляд справи 53-річної київської адвокатки Світлани Новицької, якій оголосили підозру у державній зраді.
За даними слідства, у період з 2017 по 2021 рік Новицька публічно транслювала проросійську ідеологію в інтерв'ю пропагандистським російським телеканалам, принижувала національну честь, гідність українців, розпалювала національну ворожнечу, дискредитувала чинну владу в Україні, зокрема, правоохоронну та судову систему. Подавала виключно негативну інформацію про Україну, а також не визнавала російської агресії… У такий спосіб надавала допомогу іноземній державі у проведенні підривної діяльності проти України, завдаючи шкоди інформаційній безпеці. Це підтвердила судова семантико-текстуальна (лінгвістична) експертиза.

Нагадаємо, Світлана Новицька є адвокаткою колишньої очільниці Львівської обласної організації політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» Інни Іваночко, яку також обвинувачують у державній зраді, а також й інших держзрадників.

Журналістка «ВЗ» побувала на трьох судових засіданнях у цій справі. Зверну увагу на важливі факти.

На усі ці засідання Світлана Новицька приходила без адвоката, натомість заявляла у суді, «що має право на захист». Відтак їй надали таку можливість — держава двічі їй призначала адвоката з Центру надання безоплатної правової допомоги, але вона відмовилася від їхніх послуг, бо вони, з її слів, не ознайомилися з матеріалами справи, яким чином будуть її захищати? Натомість підозрювана обрала тактику — клопотати про відвід суддів (суд уже двічі їй у цьому клопотанні відмовив).

Чи не затягує у такий спосіб підозрювана розгляд справи про обрання їй запобіжного заходу? До речі, сторона обвинувачення у кримінальному провадженні клопотатиме про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою (без права внесення застави).

… У понеділок, 26 лютого, підозрювана у державній зраді заходить до зали суду. Суд має накласти арешт на її майно (зокрема, електронні пристрої, які можуть містити речові докази для досудового розслідування). Розглядає справу суддя Галицького районного суду Віталій Стрельбицький.

Суддя, зокрема, повідомив, що адвокат Світлани Новицької розірвав з нею договір про надання правової допомоги (цю заяву долучили до справи). Світлана Новицька, своєю чергою, заявила, що є порядок розірвання договору. Наполягає у судовому засіданні, аби її адвокат Дмитро Кальонов з’явився у суд. Він, зі слів підозрюваної, зник разом з матеріалами справи…

У новому судовому засіданні, 28 лютого, Світлана Новицька розповіла, що підозру вважає «необґрунтованою» та звернулась до суду з проханням дослідити усі десять відеороликів, через них її звинувачують у державній зраді. А також заявила, що «знаходиться у заручниках у львівського СБУ та суду».

— Ці відеоролики, які були записані у Києві, — безкоштовна правова допомога адвоката в Інтернеті, з роз’ясненнями статей кримінального закону, — зауважила Новицька. — Вони є у вільному доступі. Чому львівський суд розглядає справу київського адвоката, який приїхав до Львова здійснювати функцію захисту, і фактично захоплений у заручники? Прошу суд визначити питання щодо територіальної підсудності цієї справи.

Суддя, своєю чергою, наголосив, що на суд покладається обов’язок дослідити докази, а у підозрюваної є право — подавати такі докази.

Натомість Світлана Новицька заявила, що її «фактично обвинувачують у здійсненні адвокатської діяльності на користь її клієнтів». А також зауважила, що «були зламані її акаунти у соцмережах, перед тим, як слідство оголосило їй підозру».

Далі суд продовжив розгляд справи щодо накладення арешту на майно підозрюваної. Слідчий у судовому засіданні, зокрема, зауважив, що є необхідність у проведенні комп’ютерної (технічної) експертизи цього майна.

Коли суддя запитав, чи бажає Новицька висловитися, вона одразу заявила, що хоче оголосити свою доповідь. Було враження, що чекала цього моменту. Отже, готувалась до судового засідання.

Світлана Новицька говорить емоційно, сумбурно. Заявила, зокрема, що «слідство взагалі здуріло», а вона «доведе свою невинуватість…», «і навіть, якщо з нею щось станеться, у неї достатньо друзів, які продовжать її роботу…». Сказала, що «було штучно створено докази з фальсифікацією з метою притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинної особи».

На засідання у справі Новицької постійно приходять військові.
На засідання у справі Новицької постійно приходять військові.

Під час доповіді Новицька іноді забуває, що сама є підозрюваною, і «переключається» на справи своїх клієнтів… Суддя в якийсь момент її зупиняє, і просить, аби Світлана Новицька висловлювалася коректно у судовому засіданні, контролювала свої емоції та дотримувалася адвокатської етики.

Світлана Новицька пояснює, чому виступає проти накладення арешту на її майно. Це майно, з її слів, є інструментом роботи адвоката, де зберігається адвокатська таємниця і документи адвокатської діяльності.

Далі суд переходить до дослідження доказів та оголошує їх зміст. Світлана Новицька знову бере слово, і каже, що вона є офіційним експертом ОБСЄ, і це зазначено в офіційних доповідях (показує судді свій бейдж). Вона, як експертка, брала участь у різних заходах та часто бувала у Європі.

— Прошу суд оглянути мої докази, з ким я співпрацювала, — каже підозрювана у держзраді.

Як з’ясував слідчий суддя під час судового засідання, орган досудового розслідування не заперечує факту, що Новицька є експерткою ОБСЄ, тому потреби встановлювати цей факт немає.

Водночас Новицька вкотре заявила, що слідство перешкоджає її адвокатській діяльності, а також говорить про те, що «у неї зникла інформація з ноутбука про її клієнтів під час обшуку». Слідчий у справі каже, що Світлана Новицька зловживає своїм правом і це неправда.

… Суддя йде у нарадчу кімнату для ухвалення рішення. Врешті-решт стає відомо, що суд наклав арешт на майно Світлани Новицької (на її електронні пристрої). Слідство, як повідомив суддя, зобов’язане всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити ті обставини, що викривають, як і ті, що виправдовують підозрюваного (обвинуваченого), а також пом’якшують, чи обтяжують його покарання. Надати їм належну правову оцінку.

На годиннику 16.25. Суддя Віталій Стрельбицький розпочинає новий розгляд справи щодо обрання Новицькій запобіжного заходу. Адвокат Євген Мартинюк, якого Новицькій призначили з Центру надання безоплатної правової допомоги, каже, що не встиг ознайомитися з матеріалами справи. Суддя з’ясовує усі обставини та дає адвокату годину часу, аби той ознайомився з матеріалами справи.

Але… Через годину у судовому засіданні Новицька вкотре заявила про відвід слідчого судді. Пояснила, що суд фундаментально порушив її право на захист.

— За 30 хвилин адвокат лише встиг сфотографувати матеріали справи, — каже Новицька. — Навіть не знає, про що йде мова у цих матеріалах… Значить я відмовляюся від цього адвоката, якщо він на таке погоджується. І заявляю про відвід слідчого судді, і адвоката…

— Заява про відвід буде передана на авторозподіл, — каже суддя, здається, він уже не здивований… — Після чого вас буде оповіщено про подальший розгляд справи. На цьому оголошую перерву у судовому засіданні.

А тим часом…

У четвер, 29 лютого, Галицький районний суд обрав запобіжний захід Світлані Новицькій. Суд відправив підозрювану у державній зраді у СІЗО на два місяці без права внесення застави.

Громадські активісті принесли підозрюваній сухарі, але вона їх не взяла…

Схожі новини