Передплата 2024 «Добрий господар»

Там, де на горі Бренів пам’ять українських героїв вшановується

Попри війну та невідповідний, здавалося б, для святкувань час, в Орові, одному із п’яти сіл, які після адміністративної реформи до складу Трускавецької ОТГ увійшли, День села відзначили

Особливе село у Трускавецькій ОТГ

Орів — особливе село. Саме тут, на горі Бренів, щороку у вересні вшановується пам’ять січових стрільців, воїнів УПА та всіх інших жертовних краян, які віддали своє життя за волю та незалежність нашої держави. Перші поховання на горі відбулися в жовтні 1914 року. Тоді вічний спочинок на орівській горі знайшли тридцять вісім українських січових стрільців. Село знає, пам’ятає про це. Нехай не гадають, не сподіваються рашисти, що таких людей, як орівчани, зламати можна. Не з того тіста зроблений гірський люд. Посипати голову попелом, у відчай впадати — не для них. Ці слова стали правдивим лейтмотивом свята. Когось вони надихнули, а когось змусили до того, щоб, абстрагувавшись від сьогоднішніх турбот — ракетних обстрілів та жорстоких боїв, — знайти сили для пісень і танців.

А чому ведмедик білий?

… «А чому ведмедик білий?» — запитує малюк в організаторів свята, показуючи пальцем на кошлатого «звіра», символа-талісмана свята. «А тому, що допоки він біг з лісу, щоб діточок розважити, встиг вигоріти. Спека ж стоїть немилосердна?»

«Ведмедик-танцюрист» обіймав того дня не лише малечу. Махав хвостиком і вушками, жартував. Стаючи на задні лапки, залюбки з усіма охочими фотографувався. Немилосердно палило сонце, спекотно було. Але люди не розходились. Орівчани й гості, вшанувавши своїх Героїв, уважно вислухали історичну «лекцію» про рідне село. Послухали квартет «Біг бенд», гурт «Сіль», Соломію Багрич, Оксану Чіпак та Руслана Плиту. Перед глядачами виступили діти з Народного дому села Модричі (керівник Христина Кушнір). Усі зібрані кошти, як було анонсовано, скерують на підтримку ЗСУ.

Про родзинку свята

Родзинкою Дня Орова, якому 434 роки минуло, став конкурс «Краща господиня села». Посмакувати селянською їжею, яку приготували вмілі господиньки, зібралося багато охочих. Тут тобі і найсмачніші вареники від Оксани Гіщак та запашна грибна юшка від Анжели Гіщак, найпікантніші соління від Марії Фендак, найп’янкіша наливка від Галини Гурської, а також майстерно вистояний, за особливим рецептом зроблений клиганий сир (так називають бринзу в Орові) від Люби Гурської. І книші (печені пироги), піца по-орівськи від Оксани Шимко. Всіх учасниць визнано неперевершеними господинями. На це, звісно ж, потрібно заслужити. Майстрині-господині отримали гарні дарунки від голови Трускавецької територіальної громади Андрія Кульчинського. Кубок найкращої господині села дістався Марії Фендак за вагомий особистий внесок — приготування їжі військовим з першого дня вторгнення ворога на нашу землю. Участь у святі взяли й наші захисники-військові. Вони нагородили подяками всіх волонтерів, які пекли пиріжки та робили свічки, малювали для них картинки-мотиватори.

Кому подякувати слід?

Організатори свята в Орові - відділ культури Трускавецької міськради та Народний дім Трускавця, а також керівники двох Народних домів в Орові - Іванна Болюк та Мар’яна Марголич, голова Орівської сільської ради Тетяна Сухраменда.

Схожі новини