Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Під час вимкнення світла кіносеанс не закінчується, а лише переривається на кілька хвилин»

  • 06.02.2023, 11:35
  • 775

Кінотеатри під час війни: культура, що вистояла

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Зростання популярності стримінгових сервісів негативно вплинуло на відвідуваність кінотеатрів. Пандемія значно понизила їхню роль в житті українців. Але війна понизила їх набагато сильніше.

«На початку військових дій кінотеатри намагалися підтримати українців, повертаючи їх до звичних радощів життя, — розповіла „ВЗ“ співробітниця однієї з мереж кінотеатрів Юлія Гичка. — Компанії знижували вартість сеансів: у перший місяць після повномасштабного вторгнення звичайне місце коштувало 10 грн, а з підвищеним комфортом — 60. Згодом оригінальну вартість квитка повернули, щоб уникнути банкрутства. Донедавна проблеми зі світлом суттєво гальмували роботу кінотеатрів, постійно були скасування чи перенесення сеансів. Зараз торгові центри почали забезпечувати кінотеатри генераторами. Тому під час вимкнення світла сеанс не закінчується, а лише переривається на декілька хвилин. Поступово бізнес налагоджується — кінотеатри у Львові та Києві навіть почали виходити у прибуток».

Також із початком російського повномасштабного вторгнення кінотеатри стикнулися з неможливістю показу світових прем'єр — через побоювання дистриб’юторів. Тому в прокаті крутилися лише старі фільми. Набагато легше було домовитися з українськими кіномейкерами, ніж з власниками світових студій. Згодом показ прем'єр відновився і ми побачили широко відому новинку «Аватар: Шлях води». Але тенденція на фільми українських режисерів збереглася. З’явилося багато кінопродукції нашого виробництва, таких як «Щедрик» чи «Чубай. Говорити знову».

Протягом останнього року найбільші мережі кінотеатрів України робили різноманітні акції популяризувати українські фільми та допомогти постраждалим від війни. Наприклад, у межах національного туру «Кіно заради перемоги» можна було придбати квиток за 1 гривню на ранкові сеанси таких українських фільмів, як славнозвісні «Кіборги» чи «Захар Беркут» тощо.

Також компанії проводять різноманітні акції не лише для підняття загальної культури українців, а й для підтримки наших захисників, відраховуючи певний відсоток від продажу квитків чи сертифікатів на потреби ЗСУ. Зараз ситуація поліпшилася і люди більш охоче йдуть в кіно, особливо це було помітно під час новорічних свят. У такий спосіб підтримується український кінобізнес і наш шлях до перемоги.

Підготувала Єлизавета Канунікова

Схожі новини