Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ викрила мережу російських агентів, що готували вбивство президента України

  • 07.05.2024, 14:40
  • 1 016

Контррозвідка та слідчі Служби безпеки України зірвали плани ФСБ рф, що готувала замах на президента України Володимира Зеленського, керівника ГУР Кирила Буданова, голову СБУ Василя Малюка та інших українських посадовців

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомили в Службі безпеки України та Офісі генерального прокурора.

До складу мережі, якою керували російські спецслужби, входили 5 членів, зокрема двоє полковників УДО.

Одним із завдань цієї мережі був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони Зеленського, які могли б узяти його в заручники, а згодом і вбити.

Окрім президента, росіяни планували вбити, зокрема, голову СБУ Василя Малюка, очільника ГУР Кирила Буданова, вбивство якого готували перед Великоднем.

Для вбивства очільника розвідки російський агент повинен був спостерігати за його переміщенням під охороною та передавати росіянам інформацію. По будинку, де мав перебувати Буданов, планували завдати ракетного удару, а потім атакувати дроном людей, що залишилися б на місці атаки. Після цього росіяни хотіли вдарити ще однією ракетою, зокрема, щоб знищити сліди застосування дрона.

За даними слідства, замахи організовували працівники 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби. Серед них, зокрема, Максим Мішустін, Дмитро Перлін та ⁠Олексій Корнєв. Останній кілька разів в умовах конспірації зустрічався із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. За кордоном також зазвичай передавали кошти для агентів.

«Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком путіну до інавгурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати — ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати. Ми й далі будемо працювати на випередження, щоб кожен зрадник отримав заслужені судові вироки», — зазначив голова СБУ Василь Малюк.

У російських агентів провели обшуки, під час яких виявили зброю та інші докази причетності до організації замахів. Їм повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ⁠ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 (готування до терористичного акту).

Зараз їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їм усім загрожує довічне позбавлення волі.

Схожі новини