Передплата 2024 «Добра кухня»

Великий футбол у Миколаєві над Дністром!

8 травня тут відбудеться вирішальний поєдинок за Кубок України серед аматорів. Символічний перший удар зробить поранений воїн-уболівальник

Фрагмент першого фінального матчу між ФК «Штурм» і ФК «Миколаїв». Фото Марини Меляновської.
Фрагмент першого фінального матчу між ФК «Штурм» і ФК «Миколаїв». Фото Марини Меляновської.

Як і мільйони уболівальників футболу, жителі Миколаєва пізно ввечері у середу дивитимуться по телевізору європейський суперматч Ліги Чемпіонів між «Реалом» і «Баварією». А за дев’ять годин перед тим, о 13.00, вони прийдуть у рідному місті на стадіон «Місцевий», щоб стати свідками безкомпромісного протистояння краян із ФК «Миколаїв» та їхніми суперниками із команди «Штурм» (селище Іванків Вишгородського району Київської області). Тут буде своя «лігочемпіонська» дуель. На кону — Кубок України серед аматорів!

Миколаївська команда готова дати суперникові бій! Фото зі сайту ФК «Миколаїв».
Миколаївська команда готова дати суперникові бій! Фото зі сайту ФК «Миколаїв».

Господарів влаштує і мінімальна нічия

Минулої середи відбулася перша фінальна зустріч цих колективів. На виїзді, на стадіоні зі штучним покриттям «Лівий берег», миколаївці під керівництвом Віталія Шумського зіграли зі своїми візаві внічию — 2:2 (у гостей відзначилися Григорій Коваль та Назар Цюпка). Отож, усі крапки над «і» буде розставлено у місті цементників, на арені із природним покриттям. Для здобуття трофея господарів влаштовуватимуть навіть мінімальні нічиї 0:0, 1:1. Але навряд чи миколаївці гратимуть у захисний футбол.

Обом командам вихід у фінал Кубка України серед аматорів уже дав одну вагому преференцію — вони автоматично стали учасниками наступного розіграшу Кубка України, в якому виступатимуть і команди професійні.

До вирішального матчу у середу лідери ФК «Миколаїв» прийшли з відрадними персональними показниками. За підрахунками спортивного журналіста Артура Валерка, форвард Назар Цюпка із чотирма голами очолює список бомбардирів аматорського Кубка, захисник Володимир Заваляк ділить перше-третє місця у номінації кращого асистента (в його активі три результативні паси). Інший захисник, капітан команди Григорій Коваль, є найефективнішим гравцем за системою «гол+пас» (три голи, дві гольові передачі).

У цьогорічному розіграші Кубка аматорів брало участь 27 команд. Крім миколаївського клубу, Львівщину представляв у ньому ФК «П'ятничани».
Про особливості підготовки до «матчу року» «Високому Замку» розповів президент ФК «Миколаїв» Микола Оприск.

Президент ФК «Миколаїв» Микола Оприск мріє, щоб Кубок аматорів прописався в його рідному місті. Фото зі сайту ФК «Миколаїв».
Президент ФК «Миколаїв» Микола Оприск мріє, щоб Кубок аматорів прописався в його рідному місті. Фото зі сайту ФК «Миколаїв».

Хочемо продовжити традиції наших ветеранів

— Попри свята, вся наша команда працювала у звичному режимі, не розслаблялася, — каже пан Микола. — Тренування було і минулої п’ятниці, і у понеділок. Хлопці розуміють високу ціну перемоги. Миколаїв уперше у своїй футбольній історії увійшов у фінал Кубка аматорів, є великі шанси завоювати цей престижний трофей. Колись наші футбольні ветерани успішно виступали у Кубку мільйонів, Кубку підприємств-гігантів — тепер хочемо стати володарями ще однієї високої нагороди. Сподіваюся, так воно і станеться.

— Напевно, у вашій команді врахували якісь помилки, допущені у першому матчі, помітили слабкі сторони суперника, приготували йому ігрові сюрпризи…

— Я не можу про це сказати — над цим працює наш тренерський штаб. Не можу втручатися в його роботу. Це було б некоректно з мого боку. Наші фахівці переглядали гру суперника, у тому числі — недільну, отож, мабуть, зробили висновки, мають певні напрацювання.

— Що цікавого побачать глядачі перед стартовим свистком?

— Як і у професійному футболі, гравці і арбітри вийдуть на поле із синьо-жовтими прапорами. Виводитимуть учасників матчу художні гімнастки із клубу «Ніка». Буде хвилина мовчання за полеглими українськими воїнами. Один із захисників України, Андрій Сколоздра, який отримав поранення на фронті, зробить перший символічний удар по м’ячу.

Перед матчем, у його перерві і після закінчення поєдинку, як і на матчах найвищого рівня, працюватиме кілька камер ТВ-студії, коментарі даватимуть авторитетні гості. Транслюватимуть матч Youtube-канал ФК «Миколаїв» і НТА, можливо — і XSPORT. Упевнений, любителі футболу побачать цікаве видовище.

Схожі новини