Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Історичне непорозуміння з «Тінями забутих предків» виправлено!

Українські фільми на Венеційському кінофестивалі-2023

На острові Лідо триває найстаріший кінофестиваль, який цьогоріч відзначає 80-річчя, — Венеційський. Кінофорум завершиться 9 вересня.

У програмі чимало україн­ських фільмів, серед яких стрічка режисерки Анни Бурячкової «Назавжди-наза­вжди», проєкт Валерія Коршу­нова «Перша доба», культо­вий фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» та стріч­ка спільного виробництва Сло­ваччини, Чехії та України «Фото­фобія».

Легендарну українську стріч­ку «Тіні забутих предків» (1965 рік) кінорежисера Сергія Параджанова на цьогорічному Вене­ційському кінофестивалі пока­жуть у рамках програми Venice Classics. На фестивалі буде представлена реставрована версія фільму, що був відновле­ний 2012 року.

Показ «Тіней» у Венеції - іні­ціатива кінокритика Андрія Ал­фьорова та «Довженко-Цен­тру». За словами Алфьорова, «Тіні забутих предків» через ра­дянську дійсність ніколи не мали можливості потрапити на фес­тиваль рівня А, як от Мар-дель Плато, Салоніки чи навіть Рим. Нарешті це історичне непорозу­міння виправлено.

Схожі новини