Передплата 2024 «Добрий господар»

Наслідки червневої грози обіцяють ліквідувати до кінця... липня

Львів досі оговтується від наслідків негоди - нищівного буревію, що пронісся наприкінці червня. На жаль, чимало повалених дерев досі валяються там, де впали (деякі з них уже вдалося порізати на шматки)

Перший заступник міського голови Андрій Москаленко заявив, що наслідки негоди повністю усунуть… упродовж липня. У чому ж причина настільки тривалого терміну виконання робіт?

«Комунальним службам дали завдання першочергово розчистити від повалених дерев магістральні дороги й ключові вулиці, — каже Москаленко. — Зараз вони працюють над ліквідацією решти наслідків негоди у всіх парках і скверах. Якщо рахувати сотні дерев, які було повалено, то навіть фізично їх порізати, поприбирати займає чимало часу. Найближчим часом такі роботи ще триватимуть. Плануємо провести ще одне засідання міської комісії з питань надзвичайних ситуацій щодо ліквідації наслідків негоди. Потрібно відремонтувати деякі дахи, пошкоджені будівлі».

Як сказав у коментарі для «ВЗ» начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Владислав Іванов, на засіданні міської комісії з питань надзвичайних ситуацій будуть порушувати питання про виділення з міської скарбниці (резервного фонду) коштів, аби повністю навести лад після буревію. Яка сума потрібна, чиновник мерії не знає, кожен район ще складає кошторис. За його словами, потрібно відремонтувати кількадесят дахів. «По місту ще є повалені дерева, які треба забрати», — зазначив пан Владислав.

Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич каже, що великий термін ліквідації наслідків негоди має дві причини. Перша — погода справді наробила багато лиха. Друга — деяким підрядникам, які працюють на об’єктах, боргують гроші за роботу. «Якщо порахувати кількість повалених з корінням дерев, то це були дві наймасштабніші підряд зливи за останні роки, — каже депутат. — На деякі об’єкти потрібно значно більше часу, ніж прогнозувалося. Тим часом є інформація про скарги від підрядників, які працюють над відновленням об'єктів, але не отримують за це коштів».

А тим часом…

У Львові працюють над стратегією протидії негоді, яка передбачатиме відкриття спеціального кліматичного офісу. Це дозволить вчасно реагувати на примхи погоди, системно збирати дані, а також напрацьовувати рекомендації щодо покращення роботи комунальних структур міста після негоди.

Читайте також: «Настав час зробити кліматичне питання пріоритетним»

Схожі новини