Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наш епатажний Франц Ксавер

Пам’ятник «львівському Моцарту» планують відкрити цього літа

Себастьян Швайкерт у своїй майстерні працює над моделлю скульптури. Фото LvivMozArt
Себастьян Швайкерт у своїй майстерні працює над моделлю скульптури. Фото LvivMozArt

У Львові таки планують встановити перший у світі пам’ятник австрійському композитору й музиканту Францу Ксаверу Моцарту (молодший син композитора Вольфганга Амадея Моцарта), незважаючи на шквал критичних зауважень творчої інтелігенції як щодо художнього вирішення скульптури, так і до місця її встановлення. Нагадаємо, ініціювали встановлення пам’ятника Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt, наукове товариство Mozartiana Galicia та Міжнародна фундація «Моцартеум» у Зальцбурзі (Австрія).

Скульптуру планують вста­новити на площі Маланюка вже цього літа й таким чином від­значити 230-річчя народжен­ня композитора, який май­же тридцять років жив і творив у Львові. Над моделлю скуль­птури працює австрійський скульптор Себастьян Швай­керт. Про це розповіли на прес-конференції директорка фес­тивалю LvivMozArt диригентка Оксана Линів, головний архітек­тор Львова Антон Коломєйцев і перший заступник міського го­лови Львова Андрій Москален­ко. Зважаючи на хвилю обгово­рень майбутнього пам’ятника, ініціатори проєкту вирішили на­дати щодо нього додаткову ін­формацію.

На думку ініціаторів, проєкт є важливим для зміцнення куль­турно-історичних відносин між Австрією і Україною. Ескіз Се­бастьяна Швайкерта сподобав­ся ініціаторам своєю зовніш­ньою епатажністю і змістовною концепцією, в якій відображе­на непроста доля Франца Кса­вера. Протягом усього життя над ним тяжіла слава батька, геніального Вольфганга Ама­дея Моцарта, і композитор ніяк не міг звільнитися від цього тя­гаря, перебуваючи у власних мистецьких пошуках.

Оприлюднений у пресі по­передній ескіз загально пере­дає ідею скульптури, яка є сим­волічною і алегоричною. Ескіз оплатила і подарувала Львову Міжнародна фундація «Моцар­теум». На українську сторону покладені витрати з виготов­лення та встановлення скуль­птури. Згідно з рішенням ви­конкому ЛМР від 29 квітня, всі витрати на проєктування, ви­готовлення та встановлення алегоричної скульптурної ком­позиції були покладені на не­прибуткову громадську ор­ганізацію «Львів.Моц.Арт.3». Пам’ятник відливатимуть із бронзи у Львові коштом меце­натів і благодійників. ГО пере­каже кошти безпосередньо на рахунок ливарні, відтак на цей проєкт не будуть витрачені ко­шти платників податків.

Схожі новини