Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові оновили правила набору дітей у дитсадки

  • 29.04.2021, 16:15
  • 857

Для зарахування до закладів дошкільної освіти довідку про щеплення не вимагатимуть

Батьки, чиї діти цього року вперше йдуть до садочка, мають час до 10 травня, аби змінити обрані ДНЗ. Пізніше заявки уже не можна буде редагувати. А перша хвиля зарахувань відбудеться до 10 червня. Це передбачено оновленим «Положенням та правилами про порядок набору, обліку та забезпечення прозорості у зарахуванні дітей до закладів дошкільної освіти Львівської міської територіальної громади», — повідомила «Еспресо.Захід» начальниця управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик.

«Насправді зміни переважно технічні. Якщо раніше було передбачено, що першочергово зараховуються діти, які проживають у Львові, то тепер додали також Винники, Брюховичі, Рудно, Дубляни, Гряду, Зашків, Малехів, Великі Грибовичі, Підбірці, Рясне-Руська. Для зарахування у садочки, що є приєднаних населених пунктах, також треба реєструватись у єдиній електронній черзі, — каже Зоряна Довганик. — З переліку документів, які треба подавати у ЗДО, виключили довідку про щеплення. Достатньо лише медичної довідки про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати ЗДО. Це уже сімейний лікар, який видаватиме таку довідку, повинен врахувати, чи є у дитини щеплення. Лише якщо дитину зараховують до дошкільного закладу (чи групи) компенсуючого типу, потрібна буде додаткова довідка. Скажімо, якщо дитина йде у групу з безлактозним та безглютеновим харчуванням, потрібна довідка від гастроентеролога, що вона потребує такого харчування. Для інклюзивних груп потрібен висновок інклюзивно-ресурсного центру».

За словами Зоряни Довганик, є лише одне важливе нововведення, яке батькам варто врахувати: якщо вони отримали смс-повідомлення про зарахування дитини у садочок, але впродовж 30 днів не подали оригінали документів, електронна заявка буде перенесена у кінець черги і коригувати її можна буде лише з 1 січня наступного року. «Ми виходимо з того, що якщо батьки за місяць не спромоглись подати документи в обраний дитячий садок, отже їм місце у садку не таке уже й важливе. Тому даємо шанс тим, хто наступний у електронній черзі», — каже Зоряна Довганик.

У попередні роки батьки часом хитрували, і реєструвались не у три садочки, а у більше. Для цього змінювали одну цифру у свідоцтві про народження. Тепер у правилах передбачено, що у разі надання неправдивої інформації щодо дати народження, серії та номера свідоцтва про народження, або у разі виявлення дублювання заявок — заявки анульовуються. Якщо батьки виявили помилки в електронній заявці дитини у системі реєстрації дітей до ЗДО, повинні до 1 травня року зарахування звернутися до адміністратора ЕСРД (ЦНАП) з заявою про їх виправлення. При цьому слід мати: оригінал свідоцтва про народження дитини, документ, який посвідчує особу, та документ, який підтверджує наявність пільги щодо зарахування до ЗДО (якщо є).

«Є лише одне важливе нововведення, яке батькам варто врахувати: якщо вони отримали смс-повідомлення про зарахування дитини у садочок, але впродовж 30 днів не подали оригінали документів, електронна заявка буде перенесена у кінець черги і коригувати її можна буде лише з 1 січня наступного року».

Читайте також: «Кому найважче було перейти на дистанційне навчання — дітям чи вчителям? Мабуть, батькам»

Схожі новини