Передплата 2024 «Добра кухня»

Плоди життя: список найкорисніших ягід для міцного імунітету

  • 15.03.2021, 20:45
  • 20K

Очолює рейтинг суниця лісова, яка містить чимало вітамінів, мікроелементів і природних цукрів

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Ця солодка ягода зміцнює судини, серцевий м`яз, корисна для тих, хто страждає від анемії та безсоння. Допомагає від подагри, піску в нирках і сечовому міхурі. Через високий вміст заліза і кальцію дуже корисна для дітей. Клітковина, яку містить суниця, покращує роботу кишківника, виводить з організму токсини. Також з ягідного пюре можна робити маски для шкіри обличчя.

Застереження:

Як і більшість продуктів червоного кольору, суниця може спровокувати алергію, тому дітям її треба давати обережно. Також медики не рекомендують вживати багато ягід тим, хто має серйозні захворювання нирок і печінки.

2.Чорниця

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Незамінна ягода для тих, хто багато читає чи працює за комп`ютером. Тобто — майже для усіх.

Чорниця допомагає зберегти гострий зір і добру пам`ять, зміцнює серцево-судинну систему та імунітет. Нормалізує процес травлення, знижує рівень цукру в крові.

Застереження:

Часто люди мають індивідуальну непереносимість чорниці. Також ягоду не рекомендують вживати тим, хто має захворювання підшлункової залози.

3. Шовковиця (чорна і біла)

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Ця ягода підвищує імунітет, має сечогінну дію. Через високий вміст клітковини очищує кишківник, нормалізує процес травлення. Це легкий послаблювальний засіб. Але вживати її слід обережно — надмір може призвести до проносу! Також шовковиця допомагає від стресу та безсоння.

4. Вишня

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Темно-червона ягода поліпшує роботу серця та стан судин, підвищує рівень гемоглобіну. Містить речовини, які запобігають утворенню тромбів.

Позитивно впливає на роботу нервової системи, травлення та на обмін речовин загалом, уповільнює старіння. Корисна для тих, у кого подагра. Вишня усуває запальні процеси в суглобах Застереження:

На вишню теж часто буває алергія. Також її не радять їсти тим, у кого підвищена кислотність у шлунку, виразка.

5. Полуниця

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Чудовий афродизіак через вміст цинку в її насінні. Ця ягода — низькокалорійна. Тому вона ідеальна їжа для тих, хто стежить за своїм тілом. Допомагає покращити зір, а також запобігти інфекційним захворюванням. Бореться зі старінням та онкозахворюваннями.

Застереження:

Не варто їсти полуницю тим, у кого алергія, підвищена кислотність, гастрит.

6. Ожина

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

За особливий смак цю ягоду цінували ще в давньоримські часи. Через високий вміст калію та магнію добре впливає на серце, судини та нервову систему. Антиоксиданти допомагають запобігти старінню та онкозахворюванням, покращують стан шкіри та імунітет. Вживання ожини полегшує болі в суглобах, має сечогінну дію, тому корисна для тих, у кого захворювання нирок. Обережно радять її вживати алергікам і людям із захворюваннями шлунку і кишківника. Варто пам`ятати, що ожиновий сік є стійким барвником, тому маски для обличчя з ягід ожини точно не треба робити. Крім того, ожиновий сік досить агресивний для зубної емалі. Тому, якщо ви нещодавно зробили процедуру відбілювання зубів, від вживання ожини утримайтеся.

7. Малина

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Всі ми любимо її за солодкий смак та аромат. Малина низькокалорійна. Її корисні речовини зміцнюють судини та імунітет. Ягоду радять вживати також для профілактики старіння та онкозахворювань. Малина поліпшує стан і колір шкіри. Всі ми знаємо про здатність малини понижувати температуру тіла. Містить природні абсорбенти, які корисні для кишківника та зменшення концентрації «поганого» холестерину в організмі. Корисна для тих, у кого анемія, радикуліт.

Застереження:

Не варто вживати малину алергікам і тим, у кого бронхіальна астма, захворювання нирок, гастрит.

Загальні поради щодо вживання ягід

Усі ягоди треба вживати як окрему їжу, не на ніч. Так ви уникнете бродіння, а всі корисні речовини вповні засвояться. До них можна додати трохи меду або натурального йогурту. Такий десерт — ідеальний перекус протягом дня. Це дуже смачно і дуже корисно! А завдяки природнім пектинам цукри з ягід засвоюються повільно, і ви не так швидко відчуєте голод.

І знайте, що ягоди — це не просто їжа, а функціональна їжа, тобто така, що допомагає знизити ризики чи полегшити перебіг якихось захворювань. Зокрема, ягоди мають антиоксидантні, протимікробні, протизапальні властивості, покращують роботу серця та нервової системи. А недостатнє споживання фруктів та ягід нещодавно визнали однією з причин передчасної смертності.

Найкраще смакувати свіжими ягодами (які зірвані не пізніше, ніж за 48 год.) і пам`ятати про застереження для вживання. Після кожного вживання ягід не забувайте чистити зуби і полоскати рот.

Наші зуби теж треба захищати.

Тож їжте різні ягоди щодня! Не економте на власному здоров'ї!

Читайте також: Готуємо тіло до літа: що їсти, аби не товстіти?

Схожі новини