Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вітамін C зміцнить імунітет і вбереже від застуди

Шукайте його в капусті, ягодах і цитрусових

Фото умовне з відкритих джерел
Фото умовне з відкритих джерел

У боротьбі із застудою головний союзник — вітамін С (аскорбінова кислота), який дає змогу підтримувати імунітет, щоб той міг вчасно реагувати на зовнішню загрозу від вірусів і бактерій. В організмі аскорбінової кислоти мало, запас необхідно поповнювати, оскільки клітини людини синтезувати вітамін С самостійно не можуть.

В організмі людини ві­тамін С є регулятором безлічі біохімічних реак­цій. Наприклад, він бере участь у синтезі колагену — основно­го структурного білка сполучної тканини, яка забезпечує функ­ціональність і стійкість крово­носних судин, кісток, сухожиль. Мікроелемент чинить істотний вплив на засвоєння та обмін ін­ших мікронутрієнтів і вітамінів.

Вітамін C — антиоксидант, який забезпечує захист білків, жирів, ДНК і РНК від шкідливої дії вільних радикалів, що утво­рюються в клітинах у процесі життєдіяльності. Крім цього, ві­тамін С підтримує рівень іншого важливого антиоксиданту — глу­татіону, що забезпечує знижен­ня руйнівного впливу токсинів і важких металів на біохімічному рівні.

Фізіологічна потреба для до­рослої людини у вітаміні С в се­редньому — 90 мг на добу. Ця кількість є в 225 г лимонів або лише в 45 г смородини. Реаль­на ж потреба у вітаміні С значно вища. В організм людини віта­мін С надходить головним чи­ном із рослинною їжею.

Головна небезпека неста­чі вітаміну С — розвиток цинги. Цей стан описано багато сто­літь тому у моряків, які здійсню­вали тривалі подорожі і повніс­тю виключали зі свого раціону рослинну їжу. Симптоми цинги — занепад сил, кровотечі, випа­дання волосся і зубів, біль і на­бряклість у суглобах. Цинга за відсутності лікування призво­дить до смерті. Але в сучасних умовах це досить рідкісне за­хворювання. Нині про простий дефіцит вітаміну С може свідчи­ти кровоточивість ясен під час чищення зубів. Однак тоді слід виключити інші причини (захво­рювання ясен, неправильний вибір щітки…).

Серед продуктів, що допо­магають запобігти нестачі віта­міну C, — шипшина, солодкий перець, смородина, обліпиха, петрушка, кріп, капуста брюс­сельська, білоголова або цвіт­на, картопля, помідори, яблука, ананаси, цитрусові.

У деяких продуктах є особли­вий фермент аскорбатоксида­за, який перешкоджає засво­єнню вітаміну С. Його багато в кабачках та огірках, проте те­плова обробка (наприклад, за­пікання) нейтралізує його. Щоправда, під час запікання втрачається й половина вітамі­ну С.

Вітамін С вкрай не стійкий і швидко руйнується під час на­грівання. Наприклад, під час ва­ріння овочів або фруктів, при­готування супів він руйнується повністю лише через 2−3 хви­лини. Крім того, його розпаду сприяє металева поверхня по­суду. Заморожування не шко­дить вітаміну, а ось під час збе­рігання яблук, картоплі, капусти та інших овочів і фруктів відбу­вається помітне руйнування ві­таміну С. Уже через 4−5 місяців (навіть за належних умов) його вміст падає на 60−80%.

Щоб зберегти вітамін С під час термообробки, накривайте каструлю і пательню кришкою. За доступу кисню втрати віта­міну С вдвічі більші, ніж під час приготування без доступу кис­ню. Продукти потрібно закла­дати у киплячу воду — що до­вше вариться продукт, то більші втрати вітаміну. Під час варіння додавайте трохи оцту — у кисло­му середовищі вітамін С руйну­ється повільніше.

Овочевий мікс із лимонною заправкою

3 різнокольорові солод­кі перці, 2 кабачки, 2 цукіні, 2 великі сині цибулини, 1 се­редній лимон, оливкова олія.

Для заправки: сік і цедра 1 великого лимона, 1 малень­кий пучок м’яти, 2-3 зубчи­ки часнику, 1 ч. ложка меду, 100 мл оливкової олії, сіль, мелений чорний перець.

Для заправки з гілочок м’яти зняти листочки, скласти купкою, скрутити рулетиком, тонко нарі­зати, потім розрізати впоперек. Часник натерти на тертці. Змі­шати всі інґредієнти в банці з кришкою, яка щільно закрива­ється.

Солодкі перці розрізати на четвертинки, очистити від пло­доніжки, насіння і перегородок. Кожну четвертинку розрізати поперек навпіл. Так само нарі­зати лимон, виймаючи кісточки.

Цибулю очистити і розрізати вздовж на 8 частин. Кабачки та цукіні нарізати скибочками.

Змішати овочі в мисці, скро­пити оливковою олією і злегка посолити. Смажити овочі у спе­ціальній металевій «пательні» з отворами або ж на решітці в «ко­шику» з 3−4 шарів фольги, на се­редньому вугіллі, акуратно пе­ремішуючи, 10−15 хв.

Гарячі овочі полити заправ­кою, попередньо енергійно збивши її в банці. Одразу ж по­давати.

Соус до риби

1 середній лимон, 1 вели­кий пучок петрушки, 2 зубчи­ки часнику, 4-5 ст. ложок пря­женого масла, сіль.

Лимон ретельно вимити щіт­кою, щоб позбутися восково­го нальоту. За допомогою спе­ціального ножа для цедри або просто дрібною терткою зняти із лимона цедру.

Розрізати лимон навпіл і ви­чавити сік, можна разом із неве­ликою кількістю м’якоті.

Зі стебел петрушки зня­ти листя, грубо посікти часник. Скласти листя петрушки і час­ник упереміш і посікти якомога дрібніше, майже до стану пасти.

Розігріти пряжене масло, по­класти петрушку з часником і цедру, перемішати і відразу ж зняти з вогню. Влити лимонний сік, за бажання посолити.

Подавати до будь-якої пісної риби.

Мохіто з лимоном і лаймом

350 мл газованої мінерал­ки або лимонаду, 10 листоч­ків м’яти, ½ лимона, ½ лайма, 2 ст. ложки цукру, 5−8 шматочків льоду.

Половинки лайма і лимона нарізати скибочками. По 2 ски­бочки лайма і лимона залиши­ти для прикрашання, решту по­класти у склянку.

Кілька листочків м’яти за­лишити, решту грубо наріза­ти, покласти у склянку. Засипа­ти цукром (краще тростинним). Пом’яти товкачиком, щоб ци­трусові та м’ята пустили сік.

У склянку покласти лід і решту м’яти, лимона і лайма. Залити газованою водою. Тро­хи перемішати, вставити соло­минку.

Щоб отримати крижану крих­ту не обов’язково мати айс- крешер. Достатньо покласти лід у міцний поліетиленовий пакет, накрити рушником і побити його товкачиком або звичайним мо­лотком.

Схожі новини