Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Щоб не «втопитися» у фруктовому розмаїтті

Для людей з нормальною масою тіла оптимально споживати дві порції приблизно по 150 г фруктів та ягід на день

Фото з архіву Наталії Іванченко-Тімко.
Фото з архіву Наталії Іванченко-Тімко.

Літо — початок осені - пора, коли природа дарує нам достатньо велику і різноманітну кількість ягід та фруктів. Скільки їх треба вживати щодня і в якому вигляді краще вживати взимку?

На ці та інші запитання відповіла директорка Львівського обласного лабораторного центру МОЗ, епідеміологиня Наталія Іванченко-Тімко.

— Наталіє Олександрівно, зараз чимало господинь ро­блять консервації, зокрема з ягід та фруктів. Як би ви радили споживати ягоди і фрукти взимку?

— Насамперед хочу зазна­чити, що варення, джеми, компоти містять дуже багато цукру, тому це не кращий вибір для дітей та дорослих.

Найкращий варіант для нас — заморожені ягоди, які можна додавати до каші на сніданок або до салату.

Соуси на основі ягід — ці­каве доповнення до м’ясних страв. Також варіант для збе­рігання корисних речовин — сушені, але не пересушені яго­ди та фрукти. Якщо все ж таки хочете обрати консервацію, то шукайте рецепти з мінімаль­ною кількістю цукру.

— Окрім заготовок на зиму, ми ласуємо ягодами і фруктами зараз. Скільки їх потрібно вживати, щоб не було забагато?

— Так, яблука, груші, абри­коси, сливи та вже не дуже для нас екзотичні банани, апель­сини належать до тих найко­рисніших харчових продуктів, які мають бути у нашому раці­оні щодня.

У цьому ж сегменті важливо не забувати і про ягоди, які теж мають бути щодня у нашому раціоні - полуниця, чорниця, малина, смородина, ожина та інші.

Для людей з нормальною масою тіла оптимально спожи­вати дві порції фруктів та ягід на день приблизно по 150 г.

— Чи корисні, на вашу думку, фруктові соки, і скільки їх щоденно треба випивати?

— Фруктовий сік не можна вважати повноцінною заміною цілим фруктам. Адже у його складі багато цукру, природного або ще й доданого. І при цьому майже немає цінної для нашого організму клітковини. Тому на день варто обмежуватися одні­єю склянкою, тобто випивати не більше ніж 200 мл соку.

— Отож що б ви порадили нашим любителям здорово­го харчування?

— Фрукти та ягоди варто їсти щодня, щонайменше по дві порції, у свіжому або за­мороженому вигляді. Якщо стежите за фігурою, то спо­живайте обмежено і точно не у вигляді джемів та мармеладів. І пам’ятайте: фрукт — найкра­щий десерт.

Схожі новини