Передплата 2024 ВЗ

Світ та пандемія: декілька країн розпочнуть вакцинацію ще до кінця лютого

  • 15.02.2021, 16:10
  • 474

В Україні 15 лютого не стартувала раніше заявлена урядом програма вакцинації населення від COVID-19

Сьогодні низка країн світу отримала перші дози препарату, а деякі держави вже встигли вакцинувати значну частину свого населення, пише Суспільне.

Австралія

15 лютого перші вакцини від компанії Pfizer прибули до Австралії, повідомляє The Guardian.

«Орел приземлився», — прокоментував журналістам цю подію міністр охорони здоров’я країни Грег Хант.

Загалом Австралія отримала 142 тисячі доз вакцини Pfizer/BioNTech. Найближчим часом їх перевірять на якість та наявність пошкоджень. Кампанія із вакцинації має розпочатись тут 22 лютого.

Хант зазначив, що 50 тисяч доз препарату будуть передані штатам країни для вакцинації карантинного персоналу готелів та медичних працівників, які беруть участь у боротьбі проти COVID-19. При цьому федеральний уряд надасть близько 30 тисяч доз вакцини будинкам для літніх людей, а 62 тисячі доз препарату будуть зарезервовані для введення другої дози вакцини на випадок проблем із постачанням.

Міністр охорони здоров’я країни також повідомив, що вакцинація в Австралії проводитиметься із застосуванням препарату AstraZeneca, а також оксфордською вакциною, яка виготовляється на підприємстві біотехнологічної компанії CSL у штаті Вікторія.

Як зазначає видання, вакцинація карантинного персоналу готелів є найбільш пріоритетною в Австралії, оскільки вважається, що вони можуть сприяти розповсюдженню захворювання. Загалом у першій черзі вакцинації в Австралії перебувають 1,4 мільйона людей.

Нова Зеландія

Прем’єр-міністерка Нової Зеландії Джасінда Ардерн повідомила, що перші дози вакцини від COVID-19 вже прибули до країни.

Про це голова уряду країни заявила вранці 15 лютого під час спільної пресконференції з генеральним директором із питань охорони здоров’я Ешлі Блумфілдом.

За словами Ардерн, перші дози вакцини прибули до країни вранці 15 лютого. При цьому першими вакцину отримають новозеландські прикордонники.

Південна Корея

Кампанія з вакцинації має розпочатись у Південній Кореї 26 лютого.

Уряд Південної Кореї планує скасувати вакцинацію препаратом AstraZeneca людей віком понад 65 років через відсутність інформації про її ефективність для людей похилого віку. Про це повідомило південнокорейське агентство з контролю та профілактики захворювань.

При цьому початково планувалося, що вакцину від COVID-19 в першу чергу поруч із медичними працівниками отримають люди старшого віку.

Японія

Прем’єр-міністр Японії Йосіхіде Суґа оголосив, що кампанія з вакцинації має розпочатись у країні 17 лютого.

«Прем'єр-міністр Японії Йосіхіде Суґа заявив, що вакцинація від коронавірусу розпочнеться в середу, починаючи з медичних працівників. Він сказав, що уряд зробить все можливе, щоб якомога швидше доставити людям безпечні та ефективні вакцини», — повідомляє телерадіокомпанія NHK.

Водночас депутат від керівної Ліберально-демократичної партії Японії Мурай Хідекі заявив, що для проведення кампанії слід організувати доступні місця для вакцинації, зокрема для того, щоб позбавити літніх людей відвідувати призначені пункти щеплення. При цьому мінстр реформування системи регулювання Коно Таро, який відповідає за програму з вакцинації, заявив, що для її проведення органи місцевої влади планують використовувати одночасно центри масової вакцинації та медичні заклади.

14 лютого японський уряд схвалив використання вакцини, створеної американською фармацевтичною компанією Pfizer.

Зімбабве

Зімбабве також вже отримала першу партію вакцини обсягом 200 тисяч доз. Літак із препаратом вранці 15 лютого приземлився у столиці країни Харарі.

При цьому очікується, що на початку березня країна отримає ще 600 тисяч доз вакцини китайської компанії Sinopharm.

Віцепрезидент Зімбабве Константино Чівенга, який разом із делегацією зустрічав вакцину в аеропорту, повідомив, що першими препарат отримають медичні працівники, які беруть участь у боротьбі проти захворювання.

Зімбабве виділила 100 мільйонів доларів на закупівлю вакцини й планує закупити 20 мільйонів доз з метою імунізації близько 60% свого населення та досягнення колективного імунітету.

Велика Британія

Міністр охорони здоров'я Великої Британії Метт Хенкок вранці 15 лютого повідомив, що у країні від COVID-19 вже вакцинувалися 15 мільйонів людей. Він також підкреслив, що частка людей, які погодилися зробити щеплення, є достатньо високою.

«Це неймовірно важливо — понад 90% серед людей старше 70 років в цілому. Понад дев'ять з 10 жителів країни старше 70 років прийняли цю пропозицію», — сказав він.

Також міністр додав, що серед медичних працівників погодились вакцинуватися трохи менше, ніж 90% персоналу. Водночас першу дозу вакцини отримали близько 90% персоналу будинків для літніх людей.

При цьому Хенкок зазначив, що поки що зарано говорити, чи вплинула програма з вакцинації на рівень смертності від COVID-19.

«Є ознаки того, що, на щастя, кількість смертей падає і знижується вже кілька тижнів. Поки рано говорити, чи пов'язано це безпосередньо з програмою вакцинації», — підкреслив він.

Схожі новини