Передплата 2024 ВЗ

Ісландців перемагали лише один раз

У вівторок, 26 березня, національна збірна України у Вроцлаві на стадіоні «Тачинський Арена Вроцлав» в статусі господарів поля побореться за путівку на Євро-2024 зі збірною Ісландії (початок — о 21.45 год). Раніше футбольні шляхи українців та ісландців перетиналися чотири рази: по одній перемозі суперників та дві нічиї

У вівторок збірна України може здобути путівку на Євро-2024. Фото uaf.ua
У вівторок збірна України може здобути путівку на Євро-2024. Фото uaf.ua

Прем'єрний матч в історії зустрічей збірних України та Ісландії відбувся 31 березня 1999 року у Києві, коли підопічні Йожефа Сабо в рамках відбору на Євро-2000 не зуміли здолати опору ісландців — нічия 1:1. Свідками обох голів 40 000 глядачів стали лише у другому таймі. Рахунок відкрив захисник «синьо-жовтих» Владислав Ващук, а через сім хвилин становище вирівняв Ларус Сігурдссон. Матч-відповідь у Рейк’явіку відбувся 8 вересня 1999 року і завершився перемогою збірної України — 1:0. Наприкінці першого тайму пенальті реалізував Сергій Ребров, нинішній керманич української збірної. У підсумковій таблиці нашої відбірної групи ісландці посіли 4-е місце, а українці - 2-е, проте у стадії плей-офф поступилися словенцям і на Євро-2000 не потрапили.

Наступні дві зустрічі збірних України та Ісландії відбулися в рамках відбору на чемпіонат світу-2018. Перша гра у Києві на НСК «Олімпійський» відбулася 5 вересня 2016 року без глядачів і завершилися внічию 1:1. У цій зустрічі Андрій Шевченко дебютував в ролі головного тренера збірної України. Ісландці зусиллями Альфреда Фіннбогасона відкрили рахунок вже на 6-й (!) хвилині, проте в кінці тайму Андрій Ярмоленко вирівняв становище. Міг забити переможний гол Євген Коноплянка, але під кінець гри, виконуючи пенальті, влучив у штангу ісландських воріт. Рівно через рік, 5 вересня 2017 року, шляхи збірних перетнулися вже Рейк’явіку і цього разу першу перемогу здобули ісландці - з рахунком 2:0. У складі «вікінгів» в другому таймі дубль у воротах Андрія Пятова оформив Гільфі Сігурдссон. Українці тоді посіли третє місце у групі, а ісландці - перше.

Для Сергія Реброва це буде ювілейна, 10-а, гра в статусі головного тренера збірної України. У дев’яти попередніх поєдинках його підопічні здобули п’ять перемог, тричі зіграли внічию та зазнали однієї поразки. У вівторок капітан «синьо-жовтих» Олександр Зінченко може зіграти 60-й матч в українській збірній. У Вроцлаві наша національна збірна проведе другий матч і вдруге в статусі господарів поля. Перший поєдинок у польському місті відбувся 9 вересня минулого року, зі збірною Англії, і переможця не визначив — нічия 1:1.

У Вроцлаві виведе суперників на поле французький арбітр Клеман Тюрпен, для якого це буде четверта гра в матчі за участю української збірної. Цікаво, що усі попередні три гри збірної України при цьому арбітру завершувалися лише внічию, в тому числі і гра зі збірною Ісландії (1:1, 2016 р.).

Тим часом вже «Карпати» під керівництвом Мирона Маркевича розпочали другу частини змагань у Першій лізі, де борються за путівку до УПЛ. У першому матчі чемпіонської групи «Карпати» на стадіоні «Україна» перемогли СК «Полтава» з рахунком 2:1. В складі карпатівців дубль оформив Павло Полегенько. «Карпати» очолюють свою групу, маючи 48 очок. У п’ятницю, 29 березня, у Львові, «зелено-білі» зіграють проти сумської «Вікторії» (початок — о 13.00 год, матч з обмеженою кількістю вболівальників).

Схожі новини