Передплата 2024 «Добрий господар»

На місці ринку “Добробут” - рекреаційна зона?

Колишній єврейський район Кракідали хочуть ревілітазувати

У центрі Львова постане новий громадський простір, що стане магнітом для масових зібрань і мистецьких акцій. Новий парк (чи радше сквер) з'явиться у районі колишнього ринку «Кракідали» (зараз там, зокрема, ринок «Добробут» і площа Святого Теодора).

Така ідея прозвучала під час Днів їдишу та міжкультурного діалогу, який організувало у Львові Товариство єврейської культури імені Шолом-Алейхема — за підтримки Українського культурного фонду й за сприяння Львівської міської ради.

Як повідомив під час Днів їдишу архітектор Маркіян Коссак, «Кракідали» — частина Львова, котра до Другої світової війни була заселена євреями, починалася від теперішнього ринку «Добробут» і простягалася до площі святого Теодора. Весь цей простір, окрім забудови, був торговою дільницею. Це все Краківське передмістя аж до колії, яка перетинає проспект Чорновола і вулицю Замарстинівську. «Наша мета — ревіталізація цього району й збереження культурної спадщини, яка є тут, — наголосив пан Коссак. — Пропоную гармонізувати забудову, облаштувати на місці ринку „Добробут“ рекреаційну зону — парк, який би гармонійно пов’язав з іншими зеленими зонами Середмістя та площу Святого Теодора. Найбільший сквер на місці ринку „Добробут“ міг би плавно перетікати у зелені зони на вулицях Сянській і Мстислава Удатного. Площа Теодора теж потребує реконструкції. Їй треба надати сенсу, створивши там майданчик для масових заходів, або сувенірний ринок».

Одна з візитівок мікрорайону «Кракідали» — єврейська синагога на вул. Вугільній (пам'ятка XIX століття). Організатори Днів їдишу кажуть, що за кошти громади синагогу ремонтують. Навесні в ній будуть реалізовувати чимало мистецьких нових проєктів. Активісти кажуть, ця синагога як «будинок зібрання» має стати місцем притягання людей та ідей, помітним на культурній мапі не лише Львова, а й України та Європи.

«Навесні тут облаштують лекційний зал для зустрічей, конференцій, занять, культурних подій не тільки на єврейську тематику, але й інших культур — вірмен, поляків, німців, українців, — відзначив архітектор Коссак. — Зараз у синагозі працюють театральні студії — „Театр на Вугільній“, інклюзивний театр, видають газету „Шофар“. Також готують експозицію „Зал синагог“ з макетами всіх знищених синагог Краківського передмістя та стендами з інформацією про щоденне життя Кракідалів до Другої світової війни».

Схожі новини