Передплата 2024 «Добра кухня»

Інфекціоніст пояснив українцям, як відрізнити коронавірус від грипу

  • 05.11.2020, 18:35
  • 1 670

Лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні № 4 Євген Дубровський розповів, як відрізнити коронавірус від грипу або ГРВІ

За його словами, у цих хвороб є загальні симптоми, проте протікають вони по-різному, передає НВ.

«Класично ми всі знаємо і пам'ятаємо, що у випадку грипу вся ситуація і вся картина розвивається дуже швидко. Найтяжчі та найяскравіші симптоми ми бачимо в перший день. Це — височенна температура — до 39−40 градусів. Це міалгія (м'язовий біль), біль і ломота у всьому тілі. І це не стільки біль в горлі, скільки сухий кашель. Але всі ці симптоми дуже яскраві, найпотужніші у перший, другий, третій день. І вже у нормальної здорової людини до п’ятого-шостого дня ми бачимо, як симптоми зникають», — зазначив лікар.

Дубровський сказав, що в разі коронавірусу відбувається все навпаки: хвороба, коли хворіють середньо-важко, розганяється поступово. У перший день може не бути взагалі ніяких симптомів, тільки слабкість і ломота в тілі. На другий-третій день може бути температура 37,1−37,2. А вже висока температура і важкі прояви — в кінці першого тижня хвороби.

Він підкреслив: грип не лікується так, як лікується коронавірус. У разі COVID-19 заборонені ті препарати, які застосовуються для лікування грипу, а в разі грипу заборонені ті препарати, які застосовуються для лікування коронавірусу.

Читайте також: Вчені виявили нову хворобу, яка підвищує ризик смерті від COVID-19 — дослідження

«Але у нас є добра новина. У нас є час. Перші чотири-п'ять діб лікування симптоматичне: заборонені гормони, антибактеріальні препарати, будь-які імуностимулятори, противірусні. Тому якщо ми встигаємо за ці перші чотири-п'ять днів поставити правильний діагноз, то, коли настане цей п'яти-шостий день, від грипу людина вже або одужає, або поступово нам буде зрозуміло, з чим саме ми маємо справу. У випадку коронавірусу ми вже починаємо використовувати арсенал тих засобів, які прописані у протоколі для лікування COVID-19», — додав Дубровський.

Схожі новини