Передплата 2024 «Добрий господар»

Не варто приймати антибіотики «про всяк випадок»

Як діяти за підвищеної температури?

Підхід, що до 38 градусів температуру збивати не варто, застарів. Сьогодні лікарі рекомендують приймати жарознижувальне з огляду на самопочуття, адже всі ми різні й по-різному переносимо гарячку. Фото Lassanai.fr
Підхід, що до 38 градусів температуру збивати не варто, застарів. Сьогодні лікарі рекомендують приймати жарознижувальне з огляду на самопочуття, адже всі ми різні й по-різному переносимо гарячку. Фото Lassanai.fr

У випадках COVID-19 та грипу температура може підвищуватися до +380С… +390С й утримуватися протягом кількох днів. Це дискомфортно, неприємно, але це — нормальна реакція організму у відповідь на гострий запальний процес. Як діяти в таких випадках? Чи потрібно приймати ліки, чи, можливо, варто просто перетерпіти та дочекатися, коли організм самостійно впорається з респіраторним вірусом? Про це у рамках проєкту «Лікар ТУТ», який реалізується БФ «Пацієнти України» за підтримки Проєкту USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я», розповіла лікар-терапевт Ольга Завадська.

Температуру понад +38,50С можна збивати ібупрофеном або парацетамолом, не пере­вищуючи рекомендованої до­бової дози, яка визначається з урахуванням ваги та віку паці­єнта. Терпіти, мучитися не по­трібно. Сучасний підхід перед­бачає, що людина не повинна страждати — ні від болю, ні від дискомфорту, ні від інших симптомів хвороби.

«Коли є гарячка, раджу па­цієнтам приймати жарозни­жувальне, багато пити та пе­ревірити, яка температура у кімнаті. Якщо +350С і зачинені вікна, то організм загалом пе­регрівся. Отже, щоб почува­тися краще, варто провітрити приміщення», — каже Ольга За­вадська.

Якщо температура у люди­ни +37,50С, але в неї ломить суглоби, болять м’язи та голо­ва, то таку температуру, щоб зменшити дискомфорт, теж можна збивати. Самопочуття — основний критерій, на який слід орієнтуватися у таких ви­падках. «У людей багато три­воги та мало знання, що ж на­справді відбувається з їхнім організмом, коли у них є гаряч­ка. Деякі пацієнти, які до мене зверталися, боялися «згорі­ти» через високу температуру. Тобто боялися коагуляції білка, процесу, який спостерігаємо, коли готуємо яйця. Але коагу­ляція починається зі 70 граду­сів, до такої температури наш організм точно не «розженеть­ся», — заспокоїла лікарка.

Медикиня зазначила, що, на жаль, досі трапляються си­туації, коли у людини темпе­ратура підвищується до +370С і вона відразу приймає анти­біотик. Хоча, щоб краще по­чуватися наступного дня, до­статньо буває поїсти, випити теплого чаю й виспатися. Але людина не вірить, що простий відпочинок може так подіяти. Якщо стало легше — це одно­значно заслуга антибіотика, який вона прийняла, не пора­дившись з фахівцем.

Якщо людина приймає ан­тибіотики без належних пока­зань, розвивається антибіоти­корезистентність. У світі вже є мікроби, нечутливі до наявних антибіотиків. Трапляється, що людина відразу заражається такою антибіотикорезистент­ною бактерією.

Ольга Завадська розпові­ла про випадок, коли одна з жі­нок «допивала» за своєю дити­ною антибіотики. Хоч це були й дитячі дози, але ж ліки доро­гі - не треба дати їм пропасти. Мабуть, такою логікою керува­лася жінка… На жаль, згодом померла від антибіотикоре­зистентної інфекції.

«Жоден лікар не зацікав­лений у тому, щоб вас уби­ти. Якщо лікар каже, що нара­зі антибіотик вам не потрібен, але що таку можливість роз­гляне у разі появи „червоних прапорців“, — значить, не тре­ба ризикувати», — радить те­рапевтка.

Також лікарка попереджає: крім того, що до антибіотику може розвинутися резистент­ність, один із класів цих препа­ратів, на який був попит під час пандемії, може викликати не­безпечні для життя порушення серцевого ритму — навіть у мо­лодих людей.

Схожі новини