Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені наблизилися до розкриття таємниці вічної молодості

  • 30.08.2020, 20:35
  • 2 994

Міжнародна команда дослідників з Единбурзького університету в Великобританії та Інституту біології старіння Макса Планка в Німеччині знайшли спосіб, як уповільнити процес старіння

Вчені дійшли висновку, що підтримання нормального рівня заліза в крові є одним із ключових факторів уповільнення старіння та збільшення тривалості життя, пише Science and Technology Daily. Щоб підтвердити свою гіпотезу спеціалісти проаналізували генетичні дані 1,75 мільйона осіб із трьох загальнодоступних баз даних.

Вони зосередили увагу на трьох показниках, пов'язаних зі старінням організму: загальна природна тривалість життя, тривалість активного життя, тобто без серйозних хвороб, і довголіття. Команда визначила десять областей геному, пов'язаних із трьома перерахованими вище показниками. У дослідженні заявляється, що геноми, пов'язані із залізом, явно виділялися в аналізі всіх трьох показників старіння.

Читайте також: Вчені виявили ген краси

Вчені вважають, що гени, що беруть участь у метаболізмі заліза в крові, частково відповідальні за здорове довге життя. Водночас аномально високий або занадто низький рівень заліза з віком може привести до хвороби Паркінсона, захворювань печінки та зниження здатності організму протистояти інфекціям.

Як зазначили вчені, найбільш уразливі щодо ризику залізодефіцитної анемії немовлята, вагітні та жінки. Жінки загалом більше схильні до дефіциту заліза через менструації, схуднення та інші чинники.

Схожі новини