Передплата 2024 «Добра кухня»

Трускавець хочуть перетворити у всеукраїнську обсерваційну «базу»

Хто після карантину поїде до «Нафтусі»?

Куди сьогодні в умовах коронавірусної пандемії подіти, де розташувати тих, які мають пройти обсервацію в умовах соціальної ізоляції? Із кожним днем таких людей стає все більше.

Кабмін України зажадав від органів місцевого самоврядування подати перелік закладів, які могли б приймати потребуючих обсекрвації. Йдеться не про безоплатну акцію. Держава фінансує поселення та утримання приїжджого люду.

На думку деяких урядовців, ідеальним місцем для прийому такого контингенту міг би стати курортний Трускавець, який сьогодні пустує. Це дозволило б бодай якось зменшити втрати, які під час карантину зазнає міський бюджет. У Трускавці закритий бювет мінвод, вся курортна індустрія «лежить». Вже давно не поповнюється міська скарбниця.

На прохання Львівської облдержадміністрації мерія Трускавця розіслала представникам готельно-курортного бізнесу пропозиції про прийом на обсервацію.

Першим закладом, який готується до прийому обсервованих, став Центр медичної реабілітації та санаторно-курортного лікування «Трускавецький». Він для того, власне, й функціонує — щоб забезпечувати реабілітацію військовослужбовців, пенсіонерів Міністерства оборони та ветеранів військової служби. Тут чекають, як пояснив нам керівник центру Василь Вовчанський, на приїзд 14 українських військових із Прибалтики. Йдеться про офіцерів, які взяли участь у недавніх військових навчаннях НАТО. Їх поселять на обсервацію, як того вимагають сьогоднішні карантинні правила. Крім цього, в санаторії, згідно з отриманим з Міністерства оборони наказом, готуються і до імовірного прийому військових, які мали контакт із зараженими. Пропускна здатність санаторію дозволяє, якщо виникне реальна потреба, розмістити до 400 таких військових. Персонал вже пройшов відповідний інструктаж, кожен знає, що й як слід робити — кому територію дезінфікувати, а кому — автомобілі знезаражувати. Захисні рукавчики та маски в санаторії є, немає біологічних костюмів. Забезпечити колектив антивірусною амуніцією взялося Міністерство оборони.

А як до цього ставляться в інших готельно-курортних закладах? Виглядає на те, що неоднозначно. Є підприємці, які не проти підзаробити, поселивши в своїх готелях людей на обсервацію. Але всі визнають, що робити це слід лише в тому випадку, якщо прибулі не мають підвищеної температури та відсутня інша коронавірусна симптоматика. Від непродуманих, поспішних дій застерігає керівник відпочинкового готельно-курортного комплексу «Дніпро-Бескид», доктор медичних наук Олександр Чебаненко. Його думка цінна ще й тим, що свого часу саме до «Дніпра — Бескида» у повному складі була доставлена перша зміна, яка обслуговувала реактор під час аварії на Чорнобильській АЕС. У непатріотизмі, містечковому егоїзмі цю людину не звинуватиш. На переконання авторитетного фахівця, Трускавець не слід перетворювати у таку собі всеукраїнську «базу» для обсервації. Бо можна курорт загубити. Спробуй потім, вже після завершення карантину, пояснити усім потенційним відпочивальникам, що хворих на коронавірус до Трускавця не возили. У страху великі очі. Після жахіття, від якого сьогодні потерпає вся Європа, мало хто із закордонних туристів, на яких у теперішніх умовах тримається курортний бюджет міста «Нафтусі», до місць, яких бодай щось пов’язує з пандемією, їздити захоче.

Схожі новини