Передплата 2024 «Добрий господар»

Чеський бізнесмен Томаш Фіала збудує у Трускавці завод мінеральних вод

У проєкт інвестує 35 мільйонів євро, воду постачатимуть на ринки Східної Європи

Вода з нового заводу мінеральних вод конкуруватиме на українському і європейському ринку. Фото зі сайту "Збруч"
Вода з нового заводу мінеральних вод конкуруватиме на українському і європейському ринку. Фото зі сайту "Збруч"

Цього року у курортному місті Трускавці стартує будівництво нового заводу мінеральних вод, який працюватиме за передовими німецькими технологіями. У завод інвестують 35 мільйонів євро. Інвестором цього проєкту є відомий бізнесмен родом із чеського міста Брно Томаш Фіала, який володіє інвестиційною компанією Dragon Capital.

Хто такий Томаш Фіала?

Інвестор з Чехії минулих років посів 78 місце у списку найбагатших людей України. У 2016—2020 роках інвестував у нерухомість України понад 600 мільйонів доларів.

«Вода з нового заводу мінеральних вод конкуруватиме на українському і, сподіваюсь, європейському ринку. Трускавецька марка вже відома у Польщі, має всі шанси зайти на ринок у Східну Європу. Після введення заводу в експлуатацію очікується поповнення в різні бюджети до 150 мільйонів гривень», — зауважив голова Трускавецької територіальної громади Андрій Кульчинський.

Як розповів для «ВЗ» заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА, начальник управління промисловості, підприємництва та інвестиційної політики Орест Гринів, цьогоріч підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «Аква-Еко» планує збудувати новий завод мінеральних вод, використовуючи німецьке обладнання. Чиновник прогнозує, що будівництво може стартувати у середині 2025 року, оскільки інвестор наразі не має ні проєкту заводу, плану території там необхідних громадських обговорень. Хіба це зроблять у турборежимі.

Компанія Dragon Capital придбала усі активи мінеральних вод у Трускавці та біля Трускавця (до «Нафтусі» це не має жодного відношення), аби виробляти мінеральну воду на ринок України та за кордон. Воду добуватимуть з надр, очищуватимуть і розливатимуть у пляшки за прикладом «Моршинської». Dragon Capital офіційно придбала 100% акцій групи компаній «Аква-Еко», яка займається видобуванням та виробництвом мінеральних вод під торговою маркою «Трускавецька», — продовжує розмову Орест Гринів. — Зараз підприємство замовило виготовлення проєктної документації у відомої німецької архітектурної компанії і розробляє детальний план території, де постане завод.

Наприкінці 2023 року Трускавецька міська рада ухвалила рішення про початок процедури зміни генерального плану міста в частині розробки документації і створення екологічного технопарку площею 25 гектарів. Саме там буде побудований новий завод мінеральних вод".

Схожі новини