Передплата 2024 «Добра кухня»

«Грошові нагороди лауреатів Конкурсу буде передано для захисників Вітчизни»

VI Міжнародний конкурс вокалістів азербайджано-української дружби, медіапартнером якого є газета «Високий Замок», 9 грудня розпочався у Трускавці

У час короткої перерви - конкурсанти і члени журі. Фото автора
У час короткої перерви - конкурсанти і члени журі. Фото автора

Уже 6-й рік поспіль видання «Високий Замок» підтримує конкурс талановитих співаків не лише з України. Бо взяти участь у такому престижному святі пісні мріють і вокалісти з-за кордону.

Не раз дивувалася, як вдається організаторам конкурсу знаходити кошти на його проведення. Адже за участь у ньому конкурсанти вступного внеску не платять! Не помилюся, коли скажу, що такий унікальний фестиваль проводять тільки у Трускавці. Бо в інших містах України, як і у Європі, нічого подібного не існує. Зрештою, не лише за участь у конкурсі, а й за проживання-харчування учасники також не платять.

Унікальність Конкурсу полягає у тому, щоб виявити та відкрити музичній громадськості України та світу вокалістів, які однаково вправно співають і оперу, і естраду. Артисти, а це можуть бути студенти музичних закладів, яким виповнилося 18 років, а також професійні вокалісти, віком до 40 років.

До участі у відбіркових турах методом сліпого прослуховування цього року допущено 10 осіб, яких за найбільшою кількістю прохідних балів обрало професійне журі у складі професора Олександра Ткаченка, професорки Людмили Божко та засновника конкурсу азербайджано-української дружби народного артиста України Гурбана Аббасова.

Конкурсантка Анастасія Мхітарян.
Конкурсантка Анастасія Мхітарян.
Учасник з Китаю Фан Вей.
Учасник з Китаю Фан Вей.

У двох відбіркових турах конкурсанти виконають академічний (оперний) репертуар для власного голосу, українську пісню, яку співають і українські, і азербайджанські співаки, — «Дивлюсь я на небо», яка, на переконання організаторів, стала обов’язковим конкурсним твором, а також естрадний твір.

Інна Богуморатова.
Інна Богуморатова.
Ельнара Алієва-Мисіна.
Ельнара Алієва-Мисіна.

За словами народного артиста України Гурбана Аббасова, якщо торік дехто мав сумнів стосовно проведення конкурсу вокалістів, то цього року і меценати, без допомоги яких конкурс би не відбувся, і друзі конкурсу — члени журі Олександр Дяченко та Людмила Божко — одноголосно заявили, що такий конкурс не лише бажано проводити, а обов’язково треба проводити поза всілякими сумнівами. На конкурсі повністю заборонене виконання російської музики. Можна співати тільки твори українських та зарубіжних композиторів, але не російських.

Журі сперечається (зліва направо) Олександр Дяченко, Людмила Божко, а Гурбан Аббасов ще визначається.
Журі сперечається (зліва направо) Олександр Дяченко, Людмила Божко, а Гурбан Аббасов ще визначається.

Як розповіла журналістці «ВЗ» співзасновниця конкурсу співачка і телеведуча Наталія Кудряшова, Конкурс у 2023 році несе благодійну місію — всі грошові нагороди лауреатів Конкурсу буде передано для захисників Вітчизни. А також під час самого конкурсу буде організований благодійний збір на потреби ЗСУ.

На моє запитання, які ж нагороди отримають вже завтра, 10 грудня, переможці, Наталія Кудряшова відповіла: «Серед призів — путівки на відпочинок у санаторії та відпочинкові бази у Трускавці, Моршині та на Закарпатті. Будуть, як і у попередні роки спеціальні призи від медіа — інтерв'ю, обкладинки. Не буде також шоу-програм, які ми проводили у попередні роки. Скорочено і термін проведення конкурсу — до двох днів. Звісно, що конкурс транслюватиметься не лише в Україні, а й в Азербайджані. Ми будемо співати, поширювати нашу культуру на зарубіжжя і таким чином збиратимемо кошти на підтримку нашої армії».

P.S. Загалом учасників було 10. Хто отримає Гран-прі і нагороду від нашої газети, читайте у тижневику «ВЗ» за 14−20 грудня.

Схожі новини