Передплата 2024 ВЗ

«Афера століття»: суди потрохи повертають громаді «прихватизоване» майно

Майнова «Афера століття», коли за участі деяких приватних нотаріусів і через внесення в реєстр неправдивих даних, комунальне майно ставало приватним, потрохи розрулюється. Нещодавно Личаківський районний суд Львова (за позовом прокуратури) повернув у власність громади міста нежитлові приміщення цілісного майнового комплексу колишнього Львівського заводу будівельних матеріалів, що на вулиці Півколо, 14. Вартість повернутого майна — понад 2,5 млн. грн.

Про це повідомила «ВЗ» начальник юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

«Ухвалено рішення Феміди — скасувати записи про державну реєстрацію права власності на об’єкт нерухомого майна (заводу будматеріалів), а також витребувати його на користь територіальної громади Львова, — наголошує головний юрист Львова. — Суд погодився з позицією прокурора та юристів міської ради про те, що оспорювані об’єкти нерухомості перебувають у незаконному володінні».

За словами Гелени Пайонкевич, під корупційну обойму «Афера століття» потрапили кількадесят об’єктів у різних районах Львова — у центрі та на периферії.

«Ми виграли одинадцять судових справ, повернули у комунальну власність 4 тисячі 370 квадратних метрів вкраденого майна, — каже вона. — У провадженні — ще сорок майнових справ. По деяких справах ще дозбируємо матеріали. Судова тяганина триває щонайменше два роки. По деяких об’єктах працюємо разом з прокуратурою».

Типові схеми відчуження комунального майна Львова, каже юрист мерії, — або на підставі рішення суду, або це були підроблені рішень судів. Третя схема — внесення у реєстр на основі підроблених розпоряджень районних адміністрацій.

Чи є панацея від «Афери століття»? На жаль, чиновниця розводить руками і констатує: попередити аферу — вкрай складно.

«Питання у тому, що в реєстр вносять зміни незаконно, — відповідає Гелена Пайонкевич. — Багато людей мають доступ до реєстру… Наприклад, це можуть бути приватні реєстратори, приватні нотаріусі, державні реєстратори… Не має контролю за реєстраційними діями. Єдиний вихід — внести зміни до законодавства, щоб забезпечити право реєстру лише державним реєстраторам».

Схожі новини