Супрун вчила українців, як із користю їсти сало
- 28.11.2018, 10:54
- 697
В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про шкоду та користь сала, яке в Україні вважається національним продуктом.
«Сало — це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти — такі, як у рослинних оліях», — написала на своїй сторінці у Facebook Супрун.
За її словами, з одного боку некорисних насичених жирів у салі багато: у 100 грамах майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для людського організму.
«Протягом дня нам радять їсти не більше 20−30 грамів насичених жирів. Насичені жири — це ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов’язують із ризиком атеросклерозу», — зазначила вона.
Поряд з цим у 100 грамах сала, за словами Супрун, близько 900 калорій — майже половина денної норми калорій для людини, котра помірно рухається.
«У салі також немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам нутрієнтів. Тобто багато їсти сала не варто», — додала вона.
Однак це не означає, що споживання сала не є корисним, переконує Супрун.
«У салі все-таки більше жирів з ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин», — зазначила вона і перерахувала корисні властивості.
1. Сало містить незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, необхідні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. У раціоні людей, котрі рідко споживають жирну рибу та екзотичне і дороге авокадо, таких жирних кислот бракує.
2. Сало має корисну речовину холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів.
3. За вмістом ненасичених жирних кислот сало дещо подібне до ріпакової олії та риб’ячого жиру. Цікаво, у деяких дослідженнях виявлено, що від раціону та випасу свині вміст омега-3 жирних кислот може зростати.
4. У салі вітаміни D та Е, хоча їхній вміст значно менший, ніж денна потреба організму.
При цьому Супрун підкреслила, що в 100 грамах сала тільки 95 міліграмів холестерину — третина денної норми для людей, котрі не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин, або ж половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами.
Супрун порадила: щоб сало було максимально корисним для здоров’я, треба дотримуватися трьох правил:
— не вживати сало у великих кількостях. Надлишок жирів може спричинити дискомфорт у шлунку або кишківнику;
— пильнувати свій раціон та зважати на витрати енергії. Якщо ви раптом з’їли багато сала, то цього дня не варто їсти масло, інші тваринні жири, м’ясо, а також солодощі;
— поєднувати сало з крохмалистими продуктами (картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом) та гострими компонентами (червоним перцем, гірчицею). Жири, що є в салі, допомагають краще засвоюватись червоним та помаранчевим пігментам — каротиноїдам. Тому, якщо їсте сало, то доповніть його морквою, помідорами або борщем.