Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Генерал НАТО похвалив Україну за вражаючі оборонні реформи

  • 22.03.2018, 10:25
  • 807

Україна протягом останніх чотирьох років змогла провести вражаючі реформи в оборонному секторі, що однак роботи ще вистачає.

Про це розповів голова Військового комітету НАТО генерал Петр Павел в інтерв'ю DW.

«Україна вже провела вражаючі оборонні реформи і куди сильніше наблизилася до НАТО, але ще є робота, яку слід виконати», — зазначив керівник вищого військового органу НАТО.

Він уточнив, що найбільш значущі і відчутні поліпшення відбулися, зокрема, в сферах тренування солдатів, військової медицини, логістики, розвитку військово-морських і сил спеціальних операцій, десантно-штурмових військ України.

«Починаючи з 2014 року Північноатлантичний альянс значно посилив допомогу Україні в реформуванні. У 2017 році НАТО реалізувала понад 200 заходів для підтримки збройних сил України», — розповів Павел та додав, що за три роки Північно-Атлантичний альянс створив десять трастових фондів для України, через які Україні будуть надані 40 мільйонів євро.

Генерал також висловив думку, що Україна є ключем до євроатлантичної безпеки.

«НАТО і окремі держави-члени НАТО продовжуватимуть підтримувати Україну, оскільки ми твердо віримо, що незалежна і стабільна Україна, віддана демократії та верховенству права, є ключем до євроатлантичної безпеки», — наголосив військовий.

Петр Павел додав, що безпека і стабільність взаємопов'язані, тож якщо країна безпечна і стабільна, це робить позитивний вплив на сусідні країни і весь регіон.

«Коли наші сусіди більш стабільні, ми в більшій безпеці. Це ситуація, коли у виграші обидві сторони», — зауважив голова Військового комітету НАТО.

У середу, 21 березня, Президент України Петро Порошенко повідомив про плани України приєднатися до блоку НАТО протягом найближчих 10 років. Він переконаний, шо разом з Україною Альянс стане сильнішим й ефективнішим, ніж сьогодні. Президент вказав на істотне збільшення витрат України на оборону, а також на зростання рівня підтримки євроатлантичної інтеграції серед українців, тож розраховує до кінця наступного року погодити з Альянсом план дій для членства.

17 січня РНБО схвалила проект закону «Про національну безпеку», який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

У розробці законопроекту брали участь експерти з НАТО, США та ЄС.

Прийнятий у 2017 році закон № 6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України) також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

У червні 2016 року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України- документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.

DT

Схожі новини