Передплата 2024 «Добра кухня»

«Особисто не можу воювати, але мій обов’язок — допомагати захисникам»

«Азовець» Анатолій Редько з Полтавщини творить з копійчаних монет картини, кошти з продажу яких віддає на ЗСУ

Фото з особистого альбому Анатолія Редька
Фото з особистого альбому Анатолія Редька

Сильні світу цього. До когорти таких людей належить «азовець» Анатолій Редько з Полтавщини, який, попри ампутацію обидвох ніг, не впав духом, не опустив рук, а й далі продовжує допомагати нашим захисникам. Його не раз запитували: «І як ти не спився?». «Чого б це я мав спитися? Я люблю життя! Свою родину, друзів. Я обожнюю Україну. А кому я буду потрібний спитий?».

Чоловік їздить за кермом автомобіля, вісім місяців вчився їздити на мотоциклі і поїхав на ньому без ніг! На протезах ходить по гриби, запрошує гостей на шашлик, який сам готує. А ще займається будівництвом!

Чи можна повірити, що людина на протезах їздить на мотоциклі? Можна! І ось приклад!
Чи можна повірити, що людина на протезах їздить на мотоциклі? Можна! І ось приклад!
Пан Анатолій ходить по гриби і сам їм дає лад.
Пан Анатолій ходить по гриби і сам їм дає лад.

Є у пана Анатолія незвичайне хобі - з копійчаних монет робить унікальні картини. Свої роботи віддає волонтерам на аукціони, кошти з продажу яких йдуть на потреби ЗСУ. «Та я і далі „вибиваю“ для наших хлопців то те то інше, — сказав журналістці „ВЗ“ Анатолій Редько. — Зателефоную, попрошу, поясню, що треба. Добрі люди йдуть мені назустріч. Я особисто не можу воювати, але підтримати наших хлопців — мій обов’язок».
Анатолій Редько народився у Макіївці. Там закінчив школу, училище, а у 18 років пішов в армію. Потім одружився і перебрався у селище Шишаки Миргородського району до бабусі з дідусем.

З 2012-го Анатолій Редько служив у Полтавському козацькому гвардійському корпусі, був начальником штабу, через два роки познайомився з одним з командирів і вступив у батальйон «Азов». Оскільки в «азовців» були проблеми з одягом, їжею, Анатолій Редько взяв на себе обов’язки із забезпечення усім необхідним.

— Багато наших козаків перейшли в «Азов» і почали тренуватися — як бійці, — каже пан Анатолій. — Я ж з іншими хлопцями їздив до голів сільрад, до фермерів, збирали для хлопців допомогу. Потім був Майдан, почалася війна. Нам треба було об'єднатися, бо Україна у нас одна. Кожен з нас розумів — маємо захистити країну, наших дітей. Не з розповідей знаю, як до нас ставляться росіяни. Ще у 1990-му їздив до родичів своєї мами у Пензу. Бачив, що нам не раді, ніхто не приховував свого негативного ставлення до нас. Я їх також не любив вже тоді!

Ще у 2014-му Анатолій з друзями від «Правого сектора» отримали дозвіл на волонтерство, збирали для «азовців» і ще двох інших батальйонів, які стояли на маріупольському напрямку, все необхідне. А тоді сталося те, чого Анатолій Редько не очікував. Приїхали на передову з допомогою, чоловік наступив на якийсь дріт, пробив ногу. Це було 30 грудня 2014 року. Медсестри обробили рану, але, мабуть, у тому дроті була якась отрута. Почалося зараження…

Праву ступню ампутували. Але зараження «блукало» далі в організмі. Потім була наступна операція, потім ще… Загалом за сім операцій ампутували обидві ноги вище колін. Останнє оперативне втручання було у квітні 2019-го.

— Я навіть у лікарні збирав хлопцям допомогу, — каже Анатолій. — Телефоном вирішив багато справ.

— А як прийшла ідея робити картини з металевих гривень?

— У мене була клінічна смерть під час однієї з операцій. До цього я ж ніколи не цікавився мистецтвом. Які фарби? Які картини? Нічого цього не було. В пріоритеті були автомобілі, мотоцикли, інша техніка і зброя. З розповідей друзів знаю: після клінічної смерті я дуже змінився. Став сентиментальним, почав купувати пензлики, лаки, фарби і рамки… Якось мене запитали: «А чого ти не спився? Кому потрібний безногий?».

Пан Анатолій каже, що йому дуже допомагають друзі. Без їхньої підтримки він би ніколи не подолав труднощів.
Пан Анатолій каже, що йому дуже допомагають друзі. Без їхньої підтримки він би ніколи не подолав труднощів.

Дехто думає, якщо у людини горе, то обов’язково треба спитися. А чого я мав би спитися? Я люблю життя! Свою родину, друзів. Я обожнюю Україну. А кому я буду потрібний спитий? У Шишаках є осередок інвалідів. Познайомився з головою цього осередку. Інваліди займаються спортом. От голова мені запропонувала, щоб я поїздив з ними, покидав м’ячики, можливо, взяв участь у нескладних змаганнях. Головне, щоб був серед людей. Я поїхав і побачив неймовірну жагу до життя людей, які не можуть ходити, — візочників, спинальників, людей з хворобою ДЦП. Мене це так вразило! На одному з таких заходів познайомився з дівчиною з Кременчука, яка робить картини з копійчаних монет. Вона мені розповіла про цей процес. Я захопився і вирішив спробувати й собі.

Перша картина — дерево з монет. За словами пана Анатолія, у той проміжок часу, поки вони не їздять на змагання, треба було чимось займатися. От картини той час і заповнювали. А потім Анатолій Редько мав особисту виставку у музеї-заповіднику Миколи Гоголя.

— Деякі картини у мене купили, деякі я подарував. Багато віддав волонтерам на благодійні аукціони. От буквально недавно дві мої картини продали по тисячі гривень кожну. Кошти, звісно, йдуть для наших захисників. Тепер надіслав свої роботи у Вінницю — там також буде аукціон.
Майстер виготовляє картини з копійчаних монет — 1, 2, 5 копійок. Іноді може доклеїти 1-гривневу чи 5-гривневу монетку, але це як виняток. Монети купує на одному зі сайтів в Інтернеті. За кілограм монет платить 100 гривень. На виготовлення однієї картини витрачає близько 250 гривень і 4−5 днів вільного часу. Продає чоловік свої роботи у межах 500 гривень.

Схожі новини