Передплата 2024 ВЗ

Усім дубам дуб!

Тисячолітнє дерево у селі Верині на Стрийщині претендує стати першим в Європі

Веринський дуб-старожил вражає своєю історією і параметрами. Фото із соціальних мереж.
Веринський дуб-старожил вражає своєю історією і параметрами. Фото із соціальних мереж.

Міжнародна асоціація екологічного партнерства (ЕРА) проводить конкурс «Європейське дерево року 2024». Переможцем оберуть те дерево, яке має унікальні «персональні дані» та цікаву історію.

Все це є і у представника України — тисячолітнього дуба, який росте неподалік церкви Архістратига Михайла у селі Верині, що лежить на березі Дністра. Попри поважний вік, вражають і його параметри: дерево має в обхваті вісім з половиною метрів, а висота сягає 18 метрів. Дерево-велет отримало статус ботанічної пам’ятки.

За переказами, під цим дубом колись зупинявся Богдан Хмельницький. Біля велета таборували також січові стрільці - у 1918 році у селі працювала школа вишколу «усусусів». В архівах зберігається групове фото стрільців під легендарним деревом.

«Дерево року» обиратимуть віртуально. За майбутнього переможця конкурсу можна проголосувати на сайті. Зробити це слід до 16-ї години 22 лютого.

Серед конкурентів веринського дуба — представники Великої Британії, Словаччини, Португалії, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Бельгії, Польщі, Хорватії, Нідерландів, Іспанії, Італії, Франції.

— Цей дуб вважають найстарішим у Львівській області, — розповів кореспонденту «Високого Замку» краєзнавець Роман Сколоздра. — В Україні найбільш віковий дуб ріс на острові Хортиці, але він уже всох. За переказами веринців, під місцевим дубом відпочивав гетьман Богдан Хмельницький. Але серйозні історики, проаналізувавши його походи, вважають, що то міг бути хтось з його полковників, які їхали до Жидачева, Дрогобича чи у Сколе. Сам гетьман у цій місцевості не був…

До війни подивитися на тисячолітній дуб приїжджало багато туристів. Заодно вони відвідували місцевий храм з його незвичними розписами, що їх виконав сучасний художник-сюрреаліст Микола Гаврилів. Разом із ликами святих тут є портрети третього президента України Віктора Ющенка, Папи Римського Івана Павла ІІ, кардинала Любомира Гузара, сотенного УПА Івана Паньківа («Явора»), охоронця Степана Бандери — Василя Сколоздри, героїв Небесної Сотні, співака Кузьми Скрябіна, а також рядових жителів Верина.

Схожі новини