Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Виручені кошти з розмальованих гільз віддає на ЗСУ

Непрофесійний художник з Тернопільщини фінансово допомагає нашим захисникам

Допомагати Збройним силам України може кожен. Хтось плете сітки, інші в’яжуть шкарпетки… А художник з Тернопільщини Омелян Фейло (у січні 2024 року чоловікові виповниться 90 років. — Г. Я.) розмальовує гільзи, продає їх, а виручені кошти віддає на допомогу нашим захисникам.

Пан Омелян з Копичинців малює з дитинства. І на сьо­годні багато хто знає про художника як про іконописця.

Він не професійний худож­ник. За освітою — вчитель-географ, випускник Львівського університету. Коли повернувся з армії у 1956-му, влаштувався на роботу у колонію. Там відпра­цював 29 років.

Коли повідкривали церк­ви, почав малювати іконостаси. Займався різьбою по дереву. «Коли працював у колонії, — каже Омелян Петрович, — у мене був гурток „Умілі руки“. Хлопці були талановиті. То ми з ними вирізь­блювали Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку…».

Коли рашисти пішли повно­масштабною війною на Украї­ну, вирішив, що має допомагати нашим захисникам. Намалював ікону Матері Божої, яку у верес­ні 2022-го виставив на продаж. Продав за 4 тисячі гривень. І усі до копійки віддав на потреби ЗСУ. Про це Омелян Петрович розповів журналістці «ВЗ».

А потім почав розмальовува­ти на українську тематику гіль­зи. На одній з останніх — Тарас Шевченко і його заклик «Боріте­ся — поборете!».

— Благодійністю займаюся більш, як два роки. А гільзи роз­мальовую приблизно два-три місяці, — каже художник. — Та вже 11 розмалював. Найпершу зробив для церкви. Вона стоїть біля скарбнички, де збирають гроші на армію. Церква мені за ту гільзу дала 6 тисяч гривень. Ще одну купила жінка з дитиною за стільки ж. Я усі гроші передав на фронт. От і зараз підготував для одного волонтера три гіль­зи. Він їх повезе за кордон. Усі кошти підуть на благодійність.

Схожі новини