Передплатити Підтримати

«Застудившись, відразу п’єте чай з малиновим варенням або медом?»

«Цим собі тільки шкодите», — застерігає лікарка-дієтолог. Якщо цукру у раціоні — забагато, бактерії, які відповідають за засвоєння їжі, гинуть і може активізуватися грибкова флора!

Фото з архіву "ДЗ"

До пандемії більшість людей хвилювало питання «що б таке з’їсти, щоб схуднути?». А сьогодні більш актуальним на «повістці дня» є «що б таке з’їсти, щоб зміцнити імунітет?». Чи справді від того, що ми кладемо на тарілку, залежить, як спрацює наш імунний захист при контакті з вірусами та іншими інфекційними агентами? Як заохотити дітей їсти здорову їжу і скільки лимонів треба з’їсти, щоб поповнити добові запаси вітаміну С — незамінного у сезон застуд, грипу, а тепер — і ковіду? На ці та інші запитання відповіла під час онлайн-прийому, організованому БФ «Таблеточки», лікарка-дієтолог, мікроелементолог, керівниця Центру нормалізації ваги Світлана Фус.

— Такі поняття, як «зміцнення» або «зни­ження імунітету», — наскільки вони взагалі правильні?

— Імунітет буває клітинний і гуморальний, який підтримується імуноглобулінами (ан­титілами. — Авт.) у нашій крові. Майже 80% імунних клітин містяться у нашому кишківнику — ось чому харчування виявляє безпосередній вплив на імунну систему. Імунітет не можна ні знизити, ні підвищити, але можна дати мож­ливість імунній системі працювати так, щоб вона справлялася із завданнями, покладени­ми на неї організмом.

— Виходить, фраза «ми те, що ми їмо» має право на існування?

— Люди, які зневажливо ставляться до свого харчування, згодом матимуть серйозні проблеми зі здоров’ям, бо імунна система — це не тільки те, що захищає нас від інфікуван­ня і важкого перебігу грипу чи коронавірусної хвороби. Імунітет бореться з «поганими» клі­тинами, які утворюються у нашому організмі і ми можемо не хворіти зовсім або хворіти по­стійно, якщо він не може ефективно нейтра­лізувати ті речовини чи клітини, які організму не потрібні.

— Чи впливають на імунітет лимони? Всі звикли до такого стандарту: якщо засту­дився, треба з’їсти лимон. Наскільки це взагалі працює?

— Наша імунна система є багатокомпо­нентною. Не можна «зміцнити» імунітет, про­сто з’ївши якийсь продукт.

Лимони — це джерело аскорбінової кис­лоти. Але ви помиляєтеся, якщо думаєте, що будете їсти лимони і кількість вітаміну С у вашому організмі буде достатньою. На добу потреба в аскорбіновій кислоті становить приблизно 100 мг. Тож одним шматочком лимона або навіть соком з половини фрукта, вичавленого у склянку з водою, не отримаєте стільки вітаміну С, скільки потрібно. Зловжива­ти лимонами небажано, особливо якщо у вас — підвищена кислотність або є проблеми з під­шлунковою залозою. У лимонах, крім аскорбі­нової кислоти, є інші корисні органічні кислоти, вітамін К, речовини, які позитивно впливають на кислотно-лужний баланс в організмі. А ві­тамін С є не тільки у лимонах. Наприклад, у 100 г апельсину міститься 40 мг аскорбінової кислоти, а у чорній смородині — 260 мг. Смо­родину можна їсти на сніданок, наприклад, додавати її до каші.

— Що робити, якщо дитина відмовля­ється від корисної їжі і вимагає натомість цукерку?

— Формувати здорові звички треба з ди­тинства. Для того, щоб дитина правильно розвивалася, важливо, щоб в її організм ра­зом з їжею надходили всі необхідні компонен­ти. Якщо дитина не хоче їсти, приміром, овочі (а діти дуже не люблять овочі), запропонуйте їй з’їсти моркву чи солодкий перець, наріза­ний фігурними шматочками, або додайте ово­чі до її улюблених страв (наприклад, котлет чи супів).

З дітьми потрібно розмовляти, пояснювати. Це — тривалий процес. Дітей дошкільного віку можна починати залучати до процесу приго­тування їжі, разом вигадувати нові страви. Не можна примушувати дитину їсти «з-під пали­ці», бо вона буде відчувати відразу. Можна від­вести дитину до дієтолога, щоб лікар пояснив їй, для чого потрібно їсти різноманітну їжу. Можете запропонувати дитині завести хар­човий щоденник. Упродовж дня дитина пови­нна споживати не більше 15 г цукру. Надмірне споживання цукру негативно впливає на зуби, кісткову систему, кишкову флору — бактерії, які відповідають за засвоєння їжі, гинуть і може активізуватися грибкова флора, яка дуже по­любляє цукор.

Коли починаємо хворіти, розчиняємо мали­нове варення з цукром і тим самим ще більше собі шкодимо. Коли дитина починає хворіти, необхідно прибрати з меню всі солодкі напої. Можете запропонувати їй натомість солодкі фрукти у невеликих кількостях або смузі. Ме­дом також не можна зловживати. Крім того, якщо додавати його у гарячі напої, то всі ко­рисні речовини, що містяться у цьому продук­ті, зникнуть. Якщо у дитини немає алергічних реакцій, то краще замість меду давати пилок.

— А як щодо цукерок?

— Давайте шоколад — у невеликій кількос­ті і високої якості. Є солодощі, які не містять цукру, але містять стевію, але ними також не можна зловживати.

— Імунній системі потрібні жири?

— Звісно. Жири захищають легеневу тка­нину. Надзвичайно корисним є вітамін А, який міститься у продуктах тваринного походження (салі, вершковому маслі). Але тваринні жири не можна споживати у великих кількостях і обов’язково повинен зберігатися баланс між жирами тваринного і рослинного походження. Корисними для імунітету є омега-3 полінена­сичені жирні кислоти, які містяться у рибі, а також вітамін D.

— Даю сину моркву і яблуко щодня пе­ред їдою. Дитині — п’ять років. Зауважила, що цей перекус знижує апетит у сина. Чим можна замінити ці важливі продукти?

— Не думаю, що варто кожного разу перед їдою давати ці продукти дитині, оскільки вона почне відмовлятись від їжі, адже і морква, і яблука містять велику кількість клітковини. Запропонуйте сину моркву у складі страв — цього буде достатньо. Коли готуємо овочі з додаванням вершкового масла, отримуємо жири, які допомагають засвоїтись бета-каро­тину, який міститься у моркві. Яблука можна давати як у сирому, так і запеченому вигляді (але врахуйте, що у печених частково руйну­ється аскорбінова кислота).

Моркву, яблуко і, наприклад, йогурт можна давати як окремий перекус, але не все одно­часно (усміхається).

— Як зміцнити імунітет дитини, якщо вона хворіє на рак?

— Кожен випадок треба розглядати окре­мо. Потрібно розуміти, яка це саме онкологія, і вже тоді визначити, які саме продукти будуть підтримувати імунну систему. Деяким пацієн­там повністю прибирають з раціону вуглеводи і призначають кетодієту. Іншим — зменшують кількість білка.

— Чи корисний мед дітям, які вже побо­роли ракове захворювання?

— Коли є онкологія, від солодощів краще взагалі відмовитися. Віддавайте перевагу фруктам. Добова доза меду для дитини за відсутності у неї алергії становить 5 г, для до­рослого — 10−15 г.

— Які продукти допоможуть відновити флору кишківника після хіміотерапії у ди­тини?

— Кишкова флора живиться балансни­ми речовинами — клітковиною, пектинами. Обов’язково давайте дитині овочі-фрукти — тоді її кишкова флора буде нормально роз­виватися. Добре впливають ті продукти, які змінюють pН у кишківнику, особливо кисло­молочні продукти, але без наповнювачів і ба­жано домашнього приготування. Корисними є жири, про які я вже згадувала. Важливо не давати дуже багато рідини за один прийом, бо це утруднить процес травлення їжі.

— Багато людей страждають на непере­носимість лактози. Як у такому разі бути?

— Раніше люди просто не звертали на це уваги і не обстежувалися… Моя порада — го­туйте їжу на безлактозному молоці або дода­вайте препарати, які лактозу перетворюють у глюкозу. До 10-річного віку у нашому орга­нізмі є ферменти, які перетравлюють молоко. Але з віком їх кількість зменшується.

— Турбують спазми м’язів ніг. Як допо­могти собі у такій ситуації?

— Це може бути пов’язано з нестачею та­ких елементів, як кальцій, магній або калій. Спазми можуть також сигналізувати про по­рушення кровообігу. Дефіцит цих елементів впливає на скорочення мускулатури. І калій, і кальцій містяться практично в усіх продук­тах, що традиційно присутні на нашому столі. Але важливо, щоб кальцій міг засвоїтися. Для цього потрібний вітамін D. Магній міститься у морскій капусті (у 100 г — добова доза), гар­бузі, крупах. Якщо людина перебуває у стані хронічного стресу, їй потрібно приймати пре­парати магнію. Але безконтрольно призна­чати їх самому собі не можна — порадьтеся з лікарем.

— Що приймати при хронічному закрепі (дитині — 11 років)?

— Необхідна клітковина і стимуляція жов­чно-вивідної системи (тобто дотримання харчового режиму), наявність достатньої кіль­кості жирів у раціоні і оптимальної кількості рідини (води), розділеної на кілька прийомів. Давайте дитині овочі з кашею — це додатко­вою стимулюватиме перистальтику кишків­ника.

— Яка капуста корисніша — білокачанна, цвітна чи броколі?

— Усі капусти дуже корисні і всі потрібно споживати. Однак при йододефіциті спожи­вання сирої капусти може негативно відобра­зитися на щитовидній залозі. Якщо вас хвилює питання, чи вистачає вашому організму йоду, зверніться до ендокринолога.

Дітям додавайте у їжу йодовану сіль.

— Мій чоловік постійно споживає гостру їжу. Це добре чи погано?

— Є народи, в яких гострі страви — невід’ємна частина раціону… Гостра їжа у великих кількос­тях виявляє подразнювальну дію на травну систему, викликаючи місцеве подразнення. Потрібно контролювати стан шлунка, оскільки є ризик, що у майбутньому можуть виникнути проблеми з травною системою.

— Чи корисно їсти фрукти натще?

— Є люди з нормальною кислотністю, під­вищеною і зниженою. Якщо у людини — зни­жена кислотність, їй потрібно стимулювати виділення шлункового соку. У цьому випадку фрукти можуть допомогти. Але людям з підви­щеною кислотністю робити цього не потрібно, бо кислотність у них ще більше підвищиться.

— Чому мені постійно кортить солодко­го?

— Бо вашому організму не вистачає склад­них вуглеводів і ви не дотримуєтеся режиму харчування, а тому часто почуваєтеся голо­дним.