Передплата 2024 «Добра кухня»

Махінації із харчуванням військових: ексчиновник Міноборони отримав п’ять років умовно

  • 19.12.2023, 16:40
  • 1 010

Колишній т.в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України Костянтин Ступак отримав п’ять років умовно за махінації з організацією харчування Збройних Сил України у 2021 році

Фото із сайту Укрінформ
Фото із сайту Укрінформ

Про це йдеться у судовому реєстрі.

Відомо, що 13 грудня Вищий антикорупційний суд затвердив угоду зі слідством, згідно із якою обвинувачений отримав покарання з іспитовим строком два роки. Обвинувачений також відшкодував 100 000 грн завданої шкоди й зобов’язався сплатити ще 300 000 грн протягом наступних трьох місяців.

У грудні 2020 — січні 2021 років керівник департаменту Міноборони Костянтин Ступак уклав договори про закупівлю послуг з організації харчування Збройних сил України на 2021 рік. Надалі, за вказівкою заступника Міністра оборони України Ігоря Халімона, він незаконно підписав 8 додаткових угод з постачальниками зі свідомо невигідними для ЗСУ умовами.

ДБР викрило схему у жовтні 2021 року та згодом передало справу до НАБУ. Під час подальшого спільного розслідування було встановлено, що умисні протиправні дії посадовців також завдали майнову шкоду ЗС України через додаткові витрати військових частин під час здійснення перерозподілу непорушних запасів продовольства. Крім того, схема призвела до зниження бойової готовності, обороноздатності Збройних сил України, підриву авторитету ЗСУ та створила потенційну загрозу основам національної безпеки України, які призвели до інших тяжких наслідків в особливий період.

Слідство встановило, що додаткові угоди призвели до збитків Міноборони на майже 12 млн грн.

Схожі новини