Передплата 2024 ВЗ

Кімнатні рослини зміцнять імунітет

Кімнатні рослини, якими прикрашені квартири і офіси, виконують функцію «чистильників» повітря. Вони не тільки насичують атмосферу приміщення киснем, а й позбавляють від багатьох патогенних мікроорганізмів. Крім цього, леткі речовини, які вони виділяють, благотворно впливають на людський організм, а деякі з них здатні нейтралізувати шкідливі речовини і випромінювання

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

Найбільш корисною кімнатною рос­линою є хлорофітум. Листя хлорофіту­му має здатність поглинати токсичні ре­човини, що виділяються синтетичними оздоблювальними матеріалами, а також містяться в продуктах згоряння газу — формальдегіди, сірчані і азотні сполуки. Тому ця рослина буде дуже доречною і на кухні з газовою плитою, і в житловій кімнаті.

Здатність до поглинання формаль­дегіду та інших отруйних речовин мають також плющ звичайний, спатіфілі­ум, драцена, хамедорея. Хамедорея особливо рекомендована для будинків, розташованих поблизу шосейних доріг, оскільки вона нейтралізує випарову­вання шкідливих речовин, що містяться у вихлопних газах, — бензолу, трихлоретилену.

Таку ж функцію виконує і фікус. Крім насичення повітря киснем, зволожен­ня й очищення від токсинів, він виділяє фітонциди, що пригнічують життєдіяль­ність мікроорганізмів. Його листя затри­мує багато пилу. Миючи або протираю­чи листя, його легко видалити. Оскільки кисень фікус виробляє в денний час, а поглинає - вночі, то ставити горщик з цією рослиною в спальню, а тим більше, в дитячу, не рекомендується. Ідеальне місце для нього — кухня або кімнати з вікнами, що виходять на промзону або автостраду.

Невибагливу рослину сансевієрію, яку в народі називають «тещин язик» або «зміїна шкіра», по праву можна вважати генератором кисню. Сансевієрія допо­магає людському організму адаптуватися до нових умов, підвищуючи його імунітет. Тим самим вона вберігає від застуди, зни­жує шкідливий вплив перепадів атмос­ферного тиску, температури і вологості повітря. Захищає вона і від токсинів, що виділяються синтетикою і лінолеумом.

Дуже цінним є лимон, і не лише його плоди. Листя є джерелом 85 цілющих речовин, що стерилізують повітря. У кім­наті, де росте лимон, перестають роз­множуватися хвороботворні організми.

Ефірні олії листя лимона, апельсина, грейпфрута та інших цитрусових здатні надавати відчуття бадьорості і покращу­вати загальний стан, підвищувати моз­кову активність.

Всім відоме алое славиться своїми цілющими властивостями: антибакте­ріальними, протизапальними, жовчо­гінними, ранозагоювальними. Його сік сприяє поліпшенню апетиту, посиленню секреції травного тракту і нормалізації травлення, підвищенню захисних функ­цій організму, прискоренню відновних процесів при пошкодженні тканин. Ви­являється, кисень він виділяє ночами, тому йому саме місце у спальні.

За наявності хронічних захворювань незамінний аспарагус. Своєю присут­ністю він сприяє прискоренню загоєння переломів кісток і пошкоджень шкірних покривів, поліпшенню еластичності шкі­ри. Корисний він за різних легеневих захворювань, оскільки зміцнює легені. Аспарагус згубний для багатьох хворо­ботворних бактерій. До того ж він погли­нає з повітря важкі метали.

Людям, які страждають від хронічно­го бронхіту, емфіземи легенів, бронхі­альної астми, катару верхніх дихальних шляхів, просто необхідно посадити у себе в будинку лікарський розмарин, фітонциди якого є лікувальною терапією за цих захворювань.

Мирт і бересклет, евкаліпт і калан­хое завдяки своїм антибактеріальним властивостям сприяють підвищенню іму­нітету та запобігають розвитку застуди.

Схожі новини