Передплата 2024 «Добра кухня»

Підвищить імунітет — фізаліс

Фізаліс — дивовижна рослина, більше відома нам своїми декоративними, а не корисними властивостями. Плід рослини більше нагадує китайський ліхтарик, всередині нього — смачна, а головне, корисна ягода

Фізаліс
Фізаліс

Ягоди фізаліса покриті тонкою яскраво-помаранчевою оболонкою, що складається зі зрощених чашолистків. Вона і справді нагадує китайський ліхтарик. Нерідко цю рослину сімейства пасльонових називають мексиканським помідором. У народі поширені й інші його назви, наприклад, «смарагдова ягода» або «земляна журавлина». Флористи прикрашають незвичайними суцвіттями квіткові композиції, а кулінари — кондитерські вироби. Мало хто знає, що цей «елемент декору» може бути їстівним, і навіть смачним та корисним.

Варто відразу сказати, що існує фізаліс декоративний, його вживати в їжу не можна. Урізноманітнити меню і поповнити вітамінномінеральні запаси організму може тільки ягідний або овочевий фізаліс.

Хімічний склад

Фізаліс вважається відмінним джерелом вуглеводів, фруктози і глюкози, вміст останніх може сягати 6%. Фізаліс містить без­ліч активних речовин, таких, як поліфеноли, танін, фізалін, крип­токсантин, флавоноїди, сапоніни, лимонну кислоту.

Плід фізалісу може замінити полівітамінні препарати, він міс­тить вітаміни А, В1, В2, В6. Мінера­ли — магній, фосфор, кальцій, на­трій, залізо, цинк, але найбільше калію.

У ягодах міститься багато ор­ганічних кислот: яблучна, винна, лимонна, бурштинова, кавова, ферулова і сінапова.

Фізаліс містить лікопін — при­родну речовину, що надає плодам яскравого забарвлення. Лікопін має виражену антиоксидантну дію і може застосовуватися для про­філактики раку. Міститься у фіза­лісі і алкалоїд фізалін. Він гіркий, і в плодах його небагато, але через це рослина отримала в народі на­зву сонної трави, а також пектин, який виводить з організму токси­ни, продукти розпаду, важкі мета­ли, радіонукліди і холестерин.

Харчова цінність фізалісу на 100 г продукту: 6,3 г жирів, 1,9 г білків, 11,2 г вуглеводів, 0,8 г золи, 85,4 г води.

Енергетична цінність продукту — 53 кКал на 100 г ягід. Це чудовий дієтичний продукт, здатний мак­симально урізноманітнити меню людей, які прагнуть схуднути.

Корисні та лікувальні властивості

Плоди фізалісу — це дієтич­ний полівітамінний продукт, його корисно вживати у разі виразки шлунка і дванадцятипалої киш­ки, при хронічному холециститі, цукровому діабеті, жовтяниці, гі­поацидному гастриті, гіпертонії і епілепсії. Збалансований набір поживних речовин, мікроеле­ментів і вітамінів, що містяться в цій рослині, підвищує імунітет і збільшує здатність організму до самовиздоровлення. Тому фізаліс рекомендується включати в меню тим, хто переніс важкі захворю­вання.

Плоди фізалісу, що вживають­ся в їжу в сирому вигляді, мають антисептичну, болезаспокійливу і протизапальну дії. Ягоди можна використовувати як кровоспин­ний, сечогінний і жовчогінний засіб. Включення в раціон цього плоду не тільки запобігає утво­ренню каменів у нирках і жовчно­му міхурі, а й виводить камені і солі, що вже утворилися.

Фізаліс має потужний лікуваль­ний вплив на жіночий організм. Його протизапальні та антисеп­тичні властивості допомагають боротися з сечокам’яною хворо­бою, циститом, пієлонефритом і запальними процесами в репро­дуктивних органах.

Свіжі плоди фізалісу нормалі­зують роботу ендокринної сис­теми, допомагають у разі дизен­терії, дерматозі і гонореї. Фізаліс використовується як лікувальний і профілактичний засіб при гіпер­тонії, анемії, вікових проблемах з травленням і захворюваннях ди­хальних шляхів.

Виходячи з переліку лікарських якостей фізалісу, його рекомен­дують включати в раціон хворих на гепатити, епілепсію, гнійні за­палення сечовивідних проток, за сечокам’яної хвороби, ревматиз­му, подагри, геморою.

Оскільки у фізалісі багато пек­тину, його можна застосовувати в дієтичному харчуванні. Пектин також зв’язує і виводить з орга­нізму радіонукліди, важкі метали і надлишковий холестерин. Допо­магає фізаліс і у разі проносу.

В народній медицині також ра­дять використовувати і листя фі­залісу, яке також володіє цілющою силою, їх рекомендують викорис­товувати для лікування черевних болів, загоєння ран, виразок, усунення набряків, прискорення загоєння розтягнень зв’язок і пе­реломів, зміцнення серця. Також є деякі відомості про лікування листям фізалісу гонореї. А ось ко­ріння фізалісу можна використо­вувати для лікування лихоманки, але з обережністю.

Протипоказання

Протипоказання до застосу­вання фізалісу — це, перш за все, індивідуальна непереносимість. Тим, у кого підвищена кислотність шлунка, фізаліс можна вживати тільки в невеликих кількостях.

Пам’ятайте, що всі наземні частини рослини і оболонка, що вкриває ягоди фізалісу, отруйні, оскільки містять алкалоїди та фе­зелін, які вважаються токсичними, тому лікування ними можна про­водити тільки після консультації з лікарем.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини