Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У львівському «ОХМАТДИТі» прооперували хлопчика з двійні

Ваду щелепно-лицевої ділянки в малюка діагностували, ще коли його мама була вагітною

Фото ЛОДКЛ «ОХМАТДИТ»
Фото ЛОДКЛ «ОХМАТДИТ»

Щелепно-лицеві хірурги львівського «ОХМАТДИТу» успішно прооперували хлопчика з Івано-Франківська (на фото), який народився із незрощенням губи, піднебіння та альвеолярного відростка. Це — одна з найбільш поширених вад розвитку та одна з найскладніших, коли йдеться про корекцію.

Богданчик — із двійні. Ді­тки народилися на 39-му тиж­ні вагітності мами. Богданчик з’явився на світ з вагою 1800 г (фактично як недоношений), а братик Назарко — з вагою 3000 г.

Вроджену ваду щелепно-ли­цевої ділянки у малечі діагнос­тували ще під час ультразвуко­вої діагностики вагітності. Коли хлопчик народився, у нього від­разу ж виникли проблеми із хар­чуванням. Однак завдяки пра­вильно підібраним пустушкам, дитина потроху набирала вагу.

Коли батьки Богданчи­ка звернулися до львівсько­го «ОХМАТДИТу», щелепно-ли­цеві хірурги порадили робити йому тейпування — накладати спеціальні тейпи, які стягувати­муть м’язи й звужуватимуть та­ким чином щілину. Як розпові­ла щелепно-лицева хірургиня лікарні Христина Погранич­на, цей метод дає колосальний ефект: «Мама нашого малень­кого пацієнта була вражена ре­зультатом. Батьки тейпували сина впродовж двох місяців, що створило сприятливі умови для проведення оперативного втру­чання». Хлопчику виконали опе­рацію, коли йому виповнилося п’ять місяців.

«У пологовому нам відразу сказали, що можна буде проо­перуватися, — додає мама Бог­данчика, пані Наталія. — Але ми вирішили не робити хірургічно­го втручання у своєму місті, бо я більше чула про львівський „ОХМАТДИТ“ та Центр лікування дітей з розщілинами губи та під­небіння. В Івано-Франківську та­ких випадків менше, а до Львова на лікування з'їжджаються з усі­єї України. Тут до нас дуже до­бре поставилися. Медперсонал постійно наглядав за нашими дітками. Нас смачно годували. І лікарі, і медсестри — всі дуже хороші. Лікарня має комфортне розташування. Поруч є парк, де можна погуляти».

Хірургічне втручання минуло успішно. Через пів року меди­ки будуть вирішувати, коли про­вести Богданчику наступну опе­рацію.

Схожі новини