Передплата 2024 ВЗ

«На порятунок був один шанс зі ста»

Онкологи успішно видалили злоякісну пухлину 81-річній пацієнтці зі складною патологією серця

Фото ЛОРЛДЦ
Фото ЛОРЛДЦ

У гінекологічне відділення Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру пані Оксана потрапила у листопаді цього року. До лікарів пенсіонерка звернулася сама, бо мала скарги на здоров’я. Лікарі, обстеживши жінку, виявили в її матці ракову пухлину. Про випадок повідомили у пресслужбі медзакладу.

Зазвичай такі онкогінеко­логічні патології лікують строго за протоколом. Однак у випадку цієї пацієнтки команда лікарів довго намага­лася знайти правильне рішен­ня, адже у пані Оксани — важ­ка комбінована вада серця. Ще одним фактором додаткового ризику став поважний вік пен­сіонерки.

Як розповіла завідувачка відділення Світлана Струк, кар­діохірурги, які оглянули жінку, констатували, що її серце пра­цює недобре. Провівши ряд об­стежень, обговоривши можливі ризики з пацієнткою та її рідни­ми, продумавши до дрібниць хід оперативного втручання, онкохірурги, заручившись під­тримкою анестезіологів, таки зважилися на складну опера­цію.

Лікарка додала, що пані Оксана була дуже оптимістич­но налаштована, і це неймо­вірно мотивувало всю коман-ду.

Сьогодні пенсіонерка по­чувається добре й не стримує емоцій. Нарешті вона може повернутися до своїх рідних! Каже, перше, що зробить, коли переступить поріг дому, — по­молиться за всю команду ліка­рів, адже вони дали їй шанс на життя.

Світлана Струк закликає жі­нок не нехтувати профілактич­ними оглядами, а за появи най­менших скарг — звертатися до гінекологів.

Все, що потрібно знати про рак тіла матки*

У групі ризику — всі жінки, в яких є матка, і цей ризик зрос­тає з віком. Більшість ракових захворювань цього органа тра­пляється у пацієнток, які пе­режили або переживають ме­нопаузу — період життя, коли припиняються менструальні ци­кли.

Особливу увагу на свій стан здоров’я необхідно звернути жінкам:

  • після 50 років;
  • з ожирінням;
  • які приймають естроген (без прогестерону) для замі­щення гормонів під час менопаузи;
  • мали проблеми з тим, щоб завагітніти або мали менш як п’ять менструацій за рік до по­чатку менопаузи;
  • приймали тамоксифен — препарат, який використовуєть­ся для профілактики й лікування певних типів раку молочної за­лози;
  • у кого хтось із близьких ро­дичів хворіє на рак матки, тов­стої кишки або яєчників;
  • мають генетичну мутацію (зміну), яка підвищує ризик за­хворіти, зокрема BRCA1 або BRCA2, чи мутацію, пов’язану з синдромом Лінча.

Це не означає, що така жін­ка неодмінно захворіє на рак тіла матки. Але це означає, що їй потрібно проконсультувати­ся з лікарем, який, можливо, порадить частіше проходити огляди.

Як зменшити ймовірність захворіти

Немає відомого способу за­побігти раку тіла матки. Але є шанси знизити ризики. Для цьо­го гінекологи рекомендують:

  • використовувати протизаплідні таблетки;
  • підтримувати вагу у нормі та бути фізично активною;
  • приймати прогестерон, якщо ви приймаєте естроген.

Водночас фахівці наголошу­ють: якщо жінка вважає, що у неї є більша вірогідність захворіти, їй варто запитати поради у лі­каря. Бо, наприклад, піґулки для запобігання вагітності одночас­но підвищують ризик виникнен­ня раку грудної залози.

Які симптоми

За раку тіла матки можуть з’являтися нетипові виділення з піхви.

Ще один «червоний прапо­рець» — сильна кровотеча або кровотеча між менструаціями чи у жінок після менопаузи. Кро­вотеча ніколи не є нормою після припинення менструації! Втім, якщо такий симптом з’явився у вас, це не означає, що це вже рак, але це сигнал, що потрібно якомога швидше звернутися до гінеколога.

Рак матки може також викли­кати інші симптоми, як-от біль або відчуття важкості у тазу.

Що потрібно знати про скринінг

Скринінг — це обстеження, яке проводять з метою вчас­ної діагностики патологій, які на ранніх етапах не мають жодних проявів.

Діагностичні тести використо­вують, коли в людини вже є озна­ки хвороби, аби дізнатися, що їх викликає. Діагностичні тести та­кож можуть застосовувати у па­цієнтів з групи високого ризику.

Не існує скринінгових обсте­жень, які б допомогли виявити рак тіла матки у жінки, в якої не­має жодних ознак захворюван­ня. ПАП-тест допомагає в діа­гностиці раку шийки матки, але нічого не «розповість» про стан тіла матки.

За наявності тривожних ознак лікар може виконати біо­псію ендометрію або провести трансвагінальне ультразвуко­ве дослідження. Якщо ці дослі­дження не нададуть достатньої інформації або гінеколог виклю­чить рак тіла матки, а симптоми захворювання збережуться, па­цієнтці проведуть додаткові об­стеження.

Як лікують рак тіла матки

Лікуванням захворюван­ня займаються онкогінекологи. Яку тактику обере лікар, зале­жить від типу раку і поширення злоякісного процесу.

Лікування передбачає хірур­гічне втручання, хімієтерапію та/або опромінення.

Під час операції хірурги ви­даляють уражену тканину. Щоб знищити ракові клітини, які за­лишилися, застосовують про­мені високої енергії (схожі на рентгенівські), а також призна­чають ліки — у вигляді табле­ток та ін'єкцій, часто поєднуючи одне й інше.

Також фахівець може поре­комендувати генетичне тесту­вання, щоб дізнатися, яка тар­гетна терапія підходить саме цій пацієнтці.

Акупунктура, вітамінні добав­ки, трав’яні збори тощо в окре­мих випадках можуть застосо­вуватися як додаткова терапія, але вони не можуть замінити стандартні методи лікування.

Важливо пам’ятати, що види лікування, які не є науково під­твердженими, можуть бути не­безпечними. А стандартна терапія — супроводжуватися по­бічними ефектами.

*Інформація Центру контролю й профілактики захворювань США.

Схожі новини