Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хвороби, спричинені браком вітамінів

Необхідно звернутися до сімейного лікаря, який проведе повне клінічне обстеження і діа­гностику, призначить адекватну терапію, дасть необхідну інфор­мацію про заходи профілактики рецидивів

Нестача вітаміну А. Вітамін, А міститься в багатьох продуктах тваринного походження (вершко­ве масло, яєчний жовток, печін­ка риби), в рослинних продуктах міститься каротин (жиророзчин­ний провітамін А). Добова потре­ба для дорослої людини — 1,5 мг (5000 МО).

Передусім змінюються органи зору: характерна нічна або «ку­ряча» сліпота через дистрофічні зміни сітківки і зорових нервів, сухість кон’юнктиви, на якій утво­рюються прозорі бляшки, вкрива­ється виразками рогівка.

Дистрофічні зміни шкіри, сли­зових і шкірних залоз: сухість, лущення і блідість шкіри, атрофія потових і сальних залоз, схиль­ність до гнійничкових захворю­вань.

Можливі інфекційні ураження системи дихання, сечовиділення, травлення, загальне нездужання, слабкість, у дітей — затримка рос­ту і розвитку, порушення з боку нервової системи.

Лікування. Повноцінне харчу­вання з включенням продуктів, багатих на ретинол і каротин: м’ясна, молочна їжа, морква, то­мати, абрикоси. Можливе при­значення ретинолу у добовій дозі дорослому від 10 000 до 100 000 МО/добу протягом 2−4 тижнів. Великі дози та безконтрольне лікування може викликати гіпер­вітаміноз А.

Нестача вітаміну B1 (тіамі­ну). Гіповітаміноз та авітаміноз В1 (бери-бери) може викликати вагітність, лактація, важка фі­зична праця, гарячкові захворю­вання, тиреотоксикоз, цукровий діабет. Добова потреба у вітаміні - близько 2 мг.

Симптоми і перебіг. Поширене ураження периферійних нервів (поліневрит) і серцево-судинної системи. Хворі скаржаться на втомлюваність, головний біль, задишку, серцебиття під час фі­зичних навантажень. Турбують парестезії (відчуття «повзання мурашок») і зниження шкірної чут­ливості ніг, а потім і інших ділянок тіла, відчуття слабкості та важко­сті в ногах, кульгавість, набряки, прискорений пульс, зниження ар­теріального тиску. Можливі роз­лади функцій органів травлення, зору, психіки.

Лікування. Призначають віта­мін B1 в комплексі з іншими віта­мінами (нікотинова кислота, ри­бофлавін, вітамін В6), проводять симптоматичну терапію. Вжива­ють їжу з високим вмістом віта­міну B1: пшеничний і житній хліб, дріжджі, горох, яєчний жовток, свинину.

Нестача вітаміну В2 (рибоф­лавіну). Міститься в багатьох продуктах тваринного і рослин­ного походження. Бере участь у здійсненні зорової функції ока та в синтезі гемоглобіну. Добова по­треба дорослої людини становить 2−3 мг.

Симптоми і перебіг. Зниження апетиту, схуднення, слабкість, го­ловний біль, порушення сутінко­вого зору, дистрофічні зміни шкі­ри і слизових оболонок: відчуття печіння шкіри, різі в очах, поява кон’юнктивіту, тріщин і заїд в ку­тиках рота, афтозного стоматиту, глоситу (язик яскраво-червоний, сухий), себорейного дерматиту, особливо вираженого в ділянці носогубної складки, крилах носа, вуха, сухого дерматиту зі свербін­ням на кистях рук. Спостерігають­ся зміни з боку нервової системи, анемії. Перебіг хвороби хронічний із загостреннями у весняно-літні місяці.

Лікування. Повноцінне харчу­вання (яйця, молочні продукти, дріжджі, хліб, крупи), прийом ри­бофлавіну (у складі комплексних вітамінних препаратів).

Нестача нікотинової кислоти (вітаміни В3, РР). Важкий ступінь нестачі проявляється симпто­мами пелагри. Добова потреба дорослих у нікотиновій кислоті - 20−25 мг.

Симптоми і перебіг. Вража­ються переважно травна, не­рвова системи і шкіра. Показова втрата апетиту, сухість і печіння в роті, блювання, пронос, що чергується із закрепами, загаль­на прогресуюча слабкість. Язик яскраво-червоний, набряклий із хворобливими виразками, піз­ніше — «лаковий». Виникає еро­зивний, ахилічний гастрит, може розвинутися поліневрит, у важ­ких випадках — судоми, нестій­кість під час ходи, слабоумство. Ураження шкіри проявляється почервонінням, свербінням, лу­щенням, гіперпігментацією на відкритих ділянках тіла і кінців­ках.

Лікування. Повноцінне харчу­вання (м'ясо, свіжа риба, горіхи, бобові, хліб), нікотинова кислота або нікотинамід у поєднанні з ін­шими вітамінами групи В.

Нестача вітаміну В6 (піри­доксину). Спостерігається у дорослих тільки у випадках при­гнічення бактеріальної флори кишківника, що синтезує піридок­син у достатній кількості, тривало­го прийому антибіотиків, сульфа­ніламідів і протитуберкульозних препаратів. Вітамін В6 міститься у багатьох продуктах рослинного і тваринного походження, особли­во у дріжджах. Добова потреба для дорослих 2−2,5 мг.

Симптоми і перебіг. Дратівли­вість чи загальмованість, безсо­ння, поліневрит нижніх і верхніх кінцівок, відчуття «повзання мура­шок», диспептичні розлади, від­сутність апетиту, стоматит, глосит — збільшення і печіння язика, дер­матит обличчя і волосистої части­ни голови та шиї, анемія.

Лікування. Повноцінне харчу­вання: печінка, риба, м’ясо, овочі, дріжджі. Застосування вітаміну В6 всередину та в ін'єкціях.

Нестача вітаміну С (дефіцит аскорбінової кислоти — скор­бут, цинга). Симптоми і перебіг. Загальна слабкість, підвищена ламкість судин з утворенням дріб­ноточкових крововиливів, крово­течі з ясен, геморагічний випіт в суглобах і плеврі. Розвиток анемії, дистрофія слизових оболонок, порушення діяльності нервової системи.

Лікування. Повноцінне харчу­вання: цитрусові, фрукти, кавуни, чорна смородина, томати, карто­пля, капуста. Аскорбінова кислота та препарати, що містять вітамін С (настоянка, сироп із плодів шип­шини, вітамінний чай).

Виявивши вищеназвані симп­томи, необхідно звернутися до сімейного лікаря, який проведе повне клінічне обстеження і діа­гностику, призначить адекватну терапію, дасть необхідну інфор­мацію про заходи профілактики рецидивів.

Юрій Червінський.

Схожі новини