Передплата 2024 «Добрий господар»

Весняні переміни, або Відновлюємося після зими

Весна — доволі складний період для нашого організму. У зв’язку зі зміною погодних умов та тривалості дня, у нашому тілі відбувається перебудова, що викликає стан, схожий на стрес. Зокрема, спостерігається зростання рівня глюкокортикоїдних гормонів, що, своєю чергою, веде до ослаблення імунітету та знижує опірність організму

Фото умовне з відкритих джерел
Фото умовне з відкритих джерел

Через гіповітаміноз, зміну біоритмів, темп життя і тривалість нічного сну збільшується ймовірність інфарктів, гіпертонічних кризів, нападів аритмії. Тем­пературний режим та вологість перших двох місяців весни сприяють зростанню кількості респіраторних захворювань, се­ред яких ГРВІ, грип, ангіна. Страждає і шлунково-кишковий тракт — загострюються гастрити та виразкові хвороби. Гіповітамі­ноз та нестача сонячного світла призводять до відчуття апатії, млявості, пригніченості. Якщо ви страждаєте від захворювань, що вимагають щоденного прийому ліків, у період міжсезоння слід особливо відпові­дально поставитися до рекомендацій ліка­ря і не порушувати розклад їх прийому.

Одна з головних причин занепаду сил на­весні - нестача заліза в організмі. Тому нама­гайтеся поповнювати його запаси, включаю­чи в меню яловичину, печінку, зелені листові овочі, бобові, горіхи. Втім, дефіцит заліза — далеко не єдина причина поганого настрою та самопочуття — сезонне нездужання також тісно пов’язане і з нестачею магнію, що при­зводить до швидкої втомлюваності та мля­вості. Магній сприяє засвоєнню калію, бла­готворно впливає на стан м’язової тканини. А тепер ще про один елемент, без якого важ­ко впоратися з весняною депресією, — цинк. Саме він піклується про нашу імунну систему і допомагає протистояти багатьом недугам. Ось чому на вашому столі обов’язково пови­нні бути вітаміни групи В, особливо вітамін В12, та фолієва кислота.

Баланс рідини в організмі має вирішаль­не значення для підтримки стану бадьо­рості і працездатності. Тому слід випива­ти не менше двох літрів води. Справжнім порятунком від весняного гіповітамінозу є проростки злакових культур. Це продукт підвищеної біологічної цінності, салати і каші з якого здатні творити чудеса. Адже в пророслому зерні у зв’язку з різкою акти­візацією ферментів, необхідних для того, щоб воно проросло, відбувається розще­плення всіх поживних речовин — вуглеводів, білків і жирів, які в такому легкому вигляді засвоюються нашим організмом. У про­рослих злаках багаторазово збільшується вміст вітамінів, природних антиоксидантів, антибіотиків, стимуляторів життєдіяльності організму. Ваш раціон має бути збагачений вітамінами та мікроелементами, які будуть корисними для здоров’я.

Після зимового періоду організм осла­блений і потребує додаткової енергії для відновлення, тож слід відмовитися від дієт та активних занять спортом. У випадку, якщо ви записалися у спортзал чи активно намагає­теся схуднути, це додаткове навантаження для вашого тіла та внутрішніх органів, що може призвести до послаблення імунітету.

Приділіть час відновленню організму. Відвідайте СПА-центр, підіть у басейн, а ще краще — поїдьте на термальні води. Корисно буде відвідати сауну, яка допоможе порам відкритися, щоб зі шкіри вийшли токсини, шлаки. Якомога більше часу проводьте на свіжому повітрі. Навіть якщо погода цьому не сприяє, все одно час від часу влашто­вуйте піші прогулянки. Після зими організм вимагає активного проведення часу, а легка ходьба — найкращий варіант для початку.

Ірина Тимчук, лікар-дієтолог, нутриціолог.

Схожі новини