Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Угорці їздять на закупи до Австрії

Продукти харчування й побутова хімія в Угорщині дорожчі… Усе через російський газ, від якого узалежнив економіку уряд Орбана

Австрійські супермаркети мають зараз купу покупців із сусідньої Угорщини, де продукти харчування значно подорожчали. Фото vienna.at.
Австрійські супермаркети мають зараз купу покупців із сусідньої Угорщини, де продукти харчування значно подорожчали. Фото vienna.at.

За даними Головного статистичного управління Угорщини, у січні інфляція у цій країні становила 25,7% - найвищий показник у Європейському Союзі. А продукти харчування подорожчали аж на 44%… Через високу вартість харчів і напоїв угорці їздять на закупи до сусідньої Австрії, де ці товари дешевші.

Як розповів у Facebook угорський економіст Дьордь Рашко, він із родиною їздив за продуктами до містечка на сході Австрії, що на кордоні з Угорщиною і Словаччиною. «Ми щойно повернулися з Кіттзеє, де купили сир, пиво, каву та миючі засоби, тому що все це дешевше, ніж в Угорщині. Парковка торговельного центру знову була забита автомобілями на угорських і словацьких номерах, і лише деякі були на австрійських».

На їжу — близько третини доходів

Як розповів портал Index, нещодавно громадське телебачення Швейцарії зробило репортаж про різке подорожчання продуктів харчування в Угорщині. Заможні швейцарці дуже здивовані тим, що угорці витрачають на їжу близько третини своїх доходів…

За словами економіста Петера Бода, якого цитує Index, причиною зростання цін в Угорщині є хибна політика уряду Віктора Орбана. Як каже Бод, економіка Угорщини споживає надто багато енергоносіїв і залежить від «дешевого» російського газу, який зараз набагато дорожчий, ніж раніше. Саме це призвело до різкого зростання цін, насамперед на продукти харчування.

Уряд Орбана обіцяє, що до кінця року інфляція в Угорщині буде меншою, ніж 10%. А поки ця щаслива пора не настала, угорці закуповуються в Австрії…

Схожі новини