Передплата 2024 «Добра кухня»

Ціни на курятину стрибнули вгору: філе — 48 гривень, фарш — 50

Вартість «соціального м’яса» постачальники підняли через подорожчання кормів

Біля м’ясних прилавків магазинів та супермаркетів — невдоволені покупці. Якщо раніше черги були за “соціальним м’ясом” — курятиною, то тепер більше купують свинину та телятину, бо ціни на це м’ясо наразі стоять на місці — 56-65 гривень за кілограм. Натомість ціни на курятину відчутно зросли. Якщо раніше куряче філе можна було придбати за 39-43 гривні, то тепер ціна коливається від 47-48 гривень і сягає майже 50 гривень за кілограм. Продавці лише розводять руками, мовляв, вартість підняли постачальники. Нарікають, що торг курятиною впав. Журналіст “ВЗ” вирушила в супермаркет та магазин, щоб дізнатися тенденції щодо курячого м’яса.

Львів’янка Мирослава Кручкова придбала в супермаркеті курячу тушку та суповий набір (голі кістки). Жінка обурюється, що раніше за такий товар платила в середньому 55 гривень, а тепер витягне з гаманця майже сотню. “Це жах! — каже вона. — Що діється з цінами на курятину? Невже кури євро їдять, і ціна на м’ясо залежить від курсу валюти? Щодня ціни піднімаються на кілька копійок. Краще свинину брати, ніж їсти курку за 50 гривень. Дивишся на цінники і хочеться плакати”. Її чоловік Олександр розповідає, що раніше сім’я могла дозволити собі куряче філе, а тепер доводиться економити. Деякі покупці кажуть, що замість філе беруть стегна, витягають з них кістки і пускають м’ясо на фарш чи запікають у фользі.

Покупці з візками для продуктів оминають сектор з курятиною. Постоять, поглянуть на цінники, візьмуть товар в руки і кидають назад. Розглядаю цінники. Курячі ніжки — 36,77 гривні за кілограм, охолоджена тушка — 27, гомілка — 30, кістки для супу — 12 (раніше їх можна було придбати за 8 гривень), куряча печінка — 28.

Вивчила цінову політику на інтернет-ринку “Шувар”. Там ціни на курятину ще вищі, ніж в супермаркеті. Філе — 52,08, спинки — 12, 18, тушка бройлера — 33,41, крило — 32, гомілка — 32, четвертинка — 31, стегно — 36, печінка куряча — 33, серце — 29, шия (для супу чи холодцю) — 14.

У ролі клієнта супермаркету, шокованого цінами, звертаюся за поясненням до менеджера м’ясного відділу Олега. Хлопець сказав, що ціни підняли постачальники (курятину закуповують у Пустомитівському районі, фабрики є у Стрию). “Філе беремо по 44 гривні за кілограм, а в магазині робимо націнку на кілька гривень, — пояснює менеджер. — Але супермаркети стежать за тим, щоб ціни на курятину були не вищими, ніж на ринках. Зараз попит на курятину впав. Ціни на свинину стоять на місці, люди беруть інше м’ясо”.

Як розповів журналісту “ВЗ” підприємець Володимир Ганусяк, який колись займався торгівлею курятиною, подорожчання економічно не виправдане. “Робоча сила не подорожчала, хіба що трохи енергоносії підстрибнули в ціні, — зазначає пан Володимир.

— Також у зв’язку з коливанням курсу іноземної валюти подорожчали малі курчата та біодобавки, які купують у Польщі. Якщо раніше курятина в середньому коштувала 19-20 гривень, то тепер максимально мала б подорожчати до 23 гривень. А курка в роздрібних мережах коштує 26 гривень за кілограм. Філе курки коштувало 33 гривні. Приходжу в супермаркет, читаю напис “Ціна контролюється”, “Ціна перевірена” — філе по 46-47 гривень. Коли Юлія Тимошенко була прем’єром, то за такі речі комітет, який контролює ціни, накладав штрафи. Птахофабрики платили 400-500 тисяч гривень штрафу. Ціни на продукти, зокрема м’ясопродукти, повинні контролювати відповідні органи, громадські організації. Якщо цього не робити, то подорожчання буде тривати. Люди повинні дозволити собі придбати дієтичне м’ясо. Наприклад, бабці складно з тисячею гривень пенсії купити куряче філе за 50 гривень”.

Чи можливі штучні спекуляції цінами від торгових мереж? Володимир Ганусяк вважає, що ні, оскільки торгові мережі переважно домовляються між собою про ціни і ставлять такі, які їм вигідні. Ще одна проблема — в курятині є перевищений процент вологи, зокрема у замороженому м’ясі (там 30-40% зайвої води).

Олег БАРАН, засновник ТзОВ «Барком»

На подорожчання курятини в Україні вплинуло кілька факторів: складна ситуація в країні, ріст курсу долара. Подорожчання могло відбутись значно раніше, орієнтовно півроку тому. Адже виробництво курятини перевищує споживання. Наша країна частину продукції експортувала в Росію. З того часу, коли російський ринок став недоступним для наших товарів, українські виробники зорієнтувались на Україну. Ми отримали певну тенденцію. Замість російського експорту курятина потрапила на наш ринок, спричинивши певне перенасичення, але зупинивши збільшення ціни. Сьогодні маємо наслідки цієї ситуації. Коли був надлишок продукції, то ціни на курятину залишалися без змін. Тепер ринки збуту курятини — інші, не російські. Відповідно почався експорт, зросла ціна. Думаю, далеко не остаточна...

Ще один фактор, який відіграв роль, — вищі ціни на свинину. Люди почали замінювати її курятиною. Зріс попит, цінова політика змінилась. А ще далося взнаки дорожче на 50 % зерно.

Схожі новини