Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У газовій війні перший удар прийме на себе Донбас

  • 15.05.2014, 00:07
  • 1 399

Якщо з червня Росія зупинить поставки газу в Україну, українцям можуть відключити гарячу воду і навіть обмежити його подачу

Ви знаєте, що у мікрохвильовці можна не лише розігрівати їжу, а й готувати її і навіть пекти кекси та тістечка? Це я до того, що українським господиням варто навчитися обходитись без газу. Адже те, що РФ зупинить поставки газу в Україну, виглядає все більш ймовірним. Повноцінний реверс з Європи не налагоджений, а газу власного видобутку не вистачить... Зрештою, навіть якщо подачу газу у наші помешкання не зупинять, обов’язок кожного порядного українця — скоротити споживання газу до мінімуму.

Цього тижня “Газпром” таки вирішив перейти на передоплату і виставив “Нафтогазу” рахунок за червень на суму 1,66 млрд. дол. — з розрахунком, що за місяць Україна має придбати для власного користування та для закачування газу у підземні сховища 3,2 мільярда кубометрів. «До 2 червня з урахуванням того, що 1 червня — це неділя, повинна буде сплатити червневі поставки. У тому випадку, якщо Україна не оплачує ці поставки, “Газпром” до 10-ї ранку 3 червня повідомляє українську сторону про те, який обсяг газу буде поставлений відповідно з передоплатою. Якщо передоплата не надійде, то, відповідно, в Україну у червні буде поставлено нуль кубів», — заявив голова правління “Газпрому” Олексій Міллер.

Українська сторона заявила — купувати газ за такими цінами у РФ не буде і наполягає на поверненні ціни до 268 доларів за тисячу кубометрів. «Ми скерували офiцiйну пропозицiю «Газпрому», в якiй зазначили: якщо Росiя продовжить цiну, яка була ранiше, $268, Україна за десять днiв термiново погасить газовi борги. Але спочатку ми маємо пiдписати угоду», — заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Прем’єр також заявив, що Україна подаватиме до суду, якщо Росія не перегляне газових домовленостей, що не відповідають ринковим умовам. Крім того, українська влада оскаржуватиме у Стокгольмському суді захоплення РФ “Чорноморнафтогазу”. Росія ж погрожує припинити транзит газу через територію України, натомість збільшити подачу через газопроводи “Ямал-Європа” та “Північний потік”, а замість українських газосховищ використовувати ПСГ в інших країнах.

“Надія, що Україна та Росія зможуть врегулювати питання поставок газу до кінця травня, невелика, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін. — Зрештою, навіть якщо поставки зупинять, то це триватиме кілька тижнів — не більше. Адже всі, насамперед Європа, зацікавлені у тому, щоб сторони домовились — від цього залежить транзит газу до ЄС. Нам важливо зараз отримати бодай тимчасові домовленості, але не на умовах Росії. Навіть якщо україн­ська сторона нарешті подасть до Стокгольмського арбітражу, розгляд справи займе чимало часу. А нам важливо щось робити доти, поки буде рішення суду”.

Досвід життя без російського газу Україна має — 2009 року Росія зупинила поставки газу посеред зими. Як наслідок, Україна змушена була перевести свою газотранспортну систему у реверсний режим (щоб постачати газ з ПСГ, які переважно у західних областях, на Схід). Наша газотранспортна система побудована таким чином, що неможливо одночасно подавати навіть мінімальні обсяги газу і в Європу, і у східні області. Якщо зберегти транзит, то підприємства Донбасу залишаться без газу.

“Якщо ми не оплатимо рахунок за червень (а ми не оплатимо), газ на кордон поставлятися не буде, — каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. — Влітку у нас на потреби населення і ТКЕ (на підігрів води) йде приблизно 0,5 мільярда кубометрів на місяць. Промисловість раніше споживала близько 1,5 мільярда, тепер, гадаю, не більше мільярда. Тобто влітку ми потребуємо приблизно 1,5 мільярда на місяць. І це без закачування газу в сховища. Видобувати можемо 1,2 мільярда. Тому не виключено, якщо Росія зупинить поставки, частині промислових споживачів можуть обмежити подачу газу. Швидше за все, припиняти поставку газу для населення не будуть, але гарячу воду на літо доведеться відключити. Але ж ми маємо закачувати ще 1,2-2 мільярди кубометрів у сховища, аби взимку транспортувати до ЄС. Тому Європа настільки зацікавлена у тому, щоб переговори відбулись — і якнайшвидше, оскільки вони також постраждають від зупинки поставок. Зараз Росія намагається проштовхнути ідею, щоб ЄС розділив ризики транзиту. Для України ж важливо змінити угоду”.

Поки Росія погрожує транспортувати газ до ЄС в обхід України і закачувати резерви у сховища в інших країнах, у ЄС та США думають, як зменшити свою залежність від російського газу. Єврокомісія уже виділила перші 750 млн. євро на проекти з енергетичної незалежності. Загалом планують виділити 5,85 млрд. євро упродовж 2014- 2020 рр. у рамках Європейського механізму об’єднаних енергосистем (МІЕ). Йдеться про 250 проектів енергетичної інфраструктури, у т. ч. й будівництво газопроводу Midcat між Іспанією і Францією.

А тим часом...

Росія шантажує газом, а Саудівська Аравія — нафтою

Саудівська Аравія може збільшити постачання нафти на світові ринки, якщо проросійські бойовики продовжать дестабілізувати ситуацію в Україні. Про це заявив міністр енергетики Саудівської Аравії незадовго після зустрічі Барака Обами з королем Абдаллою. У Росії назвали таку погрозу надуманою, оскільки зниження ціни на нафту нижче 100 доларів за барель не вигідне не лише РФ, а й Саудівській Аравії. Утім, експерти кажуть, якщо аравійці можуть витримати ціну і 80 доларів за барель, то для російського бюджету такий обвал — нищівний.

Схожі новини