Передплата 2024 «Добра кухня»

«Газпром» виставив нам штраф... Ми йому – позов до Стокгольмського суду!

Попри шалений опір Росії, Україна і Словаччина підписали угоду про реверсні поставки газу

Газова атака на Україну набирає обертів. Із квітня “Газпром” майже вдвічі збільшив ціну на газ, вимагаючи чи не найвищу ціну в Європі — 485 доларів за тисячу кубометрів. Ще й заявив, що Україна винна 11,4 мільярда доларів — за недобір газу. За умовами газового контракту від січня 2009 року, «Нафтогаз» повинен закупити щонайменше 41,6 млрд. кубометрів газу на рік, а придбав торік лише 12,9 млрд. куб. м. Тож російська сторона вимагає штраф за недобір, передбачений контрактом. Штраф за недобір Росія могла виставити і 2012 року, і 2013-го, однак вирішила притримати цей козир до часу “Ч”...

Україна перейшла у газову контратаку — розпочала процедуру подання позову проти «Газпрому» до Стокгольмського арбітражу. «Ми скерували кілька повідомлень «Газпрому», що Україна готова платити 268,5 долара за тисячу кубометрів, — заявив днями прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. — Якщо Росія дасть позитивну відповідь на таку ціну й продовжить контра­кт, то Україна негайно погасить борг перед «Газпромом». На “позитивну відповідь”, очевидно, Київ не дуже сподівається, тому, розповів Яценюк, «уряд ухвалив рішення про подання в суд на «Газпром», якому відправлено передарбітражну ноту». За словами прем’єра, наш уряд пропонує «Газпрому» зустрітися для обговорення спірних питань у Лондоні. «Захищатимемо інтереси України всіма законними методами, — наголосив Яценюк. — Найкращим законним методом є суд у Стокгольмі».

... Насправді в Україну торік імпортували 28 млрд. кубометрів газпромівського газу, однак 12,92 мільярда (стільки ж, як і “Нафтогаз”) імпортувала компанія Фірташа. Ще кілька мільярдів придбали фірми Курченка та інші дрібніші компанії. За законом, саме НАК є єдиним імпортером природного газу в Україну. Інші компанії не мали права постачати газ в Україну в обхід “Нафтогазу”. Однак фірми Фірташа та Курченка укладали контракти напряму з “Газпромом” (за нижчими цінами, ніж змушений був платити НАК) і постачали газ в Україну. Звичайно, укласти контракт з “Газпромом” та ж Ostchem Фірташа могла й без відома “Нафтогазу”, але самі поставки не могли відбуватись без благословення керівництва “Нафтогазу”. Адже саме він контролює трубу, через яку той газ качали. Не в цистернах же його провозили... Чому ж українська влада це дозволяла, знаючи, що за скорочення закупівель “Нафтогазу” загрожують мільярдні штрафи?

“Тодішня влада була маріонетковою. А маріонетки ніколи не йдуть проти свого господаря, — каже директор з енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. — У нинішній ситуації з виставленим “Газпромом” боргом новій владі та керівництву “Нафтогазу” головне — не метушитись. Ніхто цей борг платити не буде. Щодо оскарження контрактів у суді — це потрібно було робити давно! Нехай Росія спробує стягнути цей борг через міжнародні суди. У контрактах не все так однозначно, як це подає “Газпром”. Тим більше у світлі останніх подій ставлення до Росії у Європі змінилось”.

Ситуація з так званими боргами України перед Росією дійшла до абсурду — чим далі, тим російська сторона називає більші цифри. 21 березня прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що через “харківські угоди” російський бюджет недоотримав 11,4 мільярда доларів. На таку ж суму вони виставляють рахунок “Нафтогазу” — за порушення умов “бери або плати”. 10 квітня президент РФ Володимир Путін заявив, що з 2009 року РФ через “знижки” на газ субсидувала українську економіку на 35,4 млрд. доларів. Уже 15 квітня Медведєв заявив, що завдяки знижкам на російський газ українська економіка заощадила вже понад 100 мільярдів доларів. А 22 квітня Медведєв заговорив... про 250 мільярдів доларів, на які нібито РФ надала всілякої підтримки та преференцій для незалежної України.

В України — своя арифметика. За словами експерта Богдана Соколовського, майже п’ять років Україна платила завищену вдвічі ціну за газ (порівнюючи з цінами на європейському ринку, за винятком транспортних витрат). Ці переплати лише від січня 2009-го дотепер склали понад 20 мільярдів доларів США. “Це реальний борг Росії перед Україною, який у перерахунку означає, що Росія заборгувала Україні понад 70 млрд. кубометрів газу. Тобто майже три роки Україна мала б імпортувати російський газ безкоштовно, — каже Богдан Соколовський. — Водночас за транзит російського газу до країн Європи “Газпром” платив українській стороні майже вдвічі менше, ніж у Європі”.

Експерти сходяться на тому, що Україні конче необхідний реверс газу зі Словаччини, бо лише через цю країну технічно можливо транспортувати великі обсяги газу. (Через Польщу, Угорщину та Румунію можна постачати 5-10% від потреб України). По-перше, газ з Європи надійніший, оскільки з таким непередбачуваним партнером, як Росія, треба бути готовим, що вентиль можуть у будь-який час перекрити. По-друге, на сьогодні європейський газ навіть з урахуванням витрат на транзит майже на 100 доларів дешевший, ніж російський.

Перший крок на шляху забезпечення реверсу зі Словаччини вже зроблено! Згідно з підписаною Києвом і Братиславою угодою, з жовтня 2014 року постачання газу в Україну здійснюватимуть зі Словаччини в обсязі, еквівалентному 3,2 млрд. кубометрів на рік. Із 2015-го газопроводом Вояни-Ужгород постачатимуть до 10 мільярдів кубів.

Тарифи на газ для населення з 1 травня 2014 р.

Диференціація цін ( Ціна за 1 м3 з ПДВ, грн)

У разі використання природного газу для приготування їжі та/або підігріву води у багатоквартирних будинках:

за наявності газових лічильників — 1,182

за відсутності газових лічильників — 1,299

За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2500 м3 на рік:

за наявності газових лічильників — 1,089

за відсутності газових лічильників — 1,197

За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 6000 м3 на рік:

за наявності газових лічильників — 1,788

за відсутності газових лічильників — 1,965

За умови, що обсяг споживання природного газу перевищує 6000 м3 на рік:

за наявності газових лічильників — 3,645

за відсутності газових лічильників — 4,011

Схожі новини