Передплата 2024 «Добрий господар»

«У Голодомор наша родина вижила завдяки коноплям. Перетирали насіння й пекли коржики»

У Житомирі навіть зварили з конопель… зелений борщ

Зелений борщ із коноплями, але без наркотичного “кайфу”. Фото автора й Тетяни ІСКОРОСТЕНСЬКОЇ
Зелений борщ із коноплями, але без наркотичного “кайфу”. Фото автора й Тетяни ІСКОРОСТЕНСЬКОЇ

Житомирський екодизайнер, викладач трудового навчання у спецшколі для дітей з вадами інтелектуального розвитку Олег Земнухов приготував на кулінарному конкурсі у своєму місті вегетаріанський зелений борщ з… коноплями. До страви чоловік додав листя посівних конопель, які не мають у складі наркотичних речовин. Пан Олег сподівається, що його дієтична страва стане гастрономічною «фішкою» Житомира.

Рецепт цього борщу простий. «Спершу відварюємо картоплю, а потім додаємо зелень, яйце і при­прави, — розповів пан Олег під час презентації своєї страви. — Моя страва не на м’ясному бульйоні, це вегетаріанський борщ. Замість м’ясного бульйону використовую конопляну олію, а також додаю ко­нопляне насіння, зелень, петруш­ку, кріп. Мій батько розповідав, що під час Гододомору наша родина вижила завдяки коноплям. Пере­тирали насіння і пекли коржики… Хотілося відтворити ці рецепти і додати свої інновації».

Житомирці, які спробували на смак борщ із конопель, неабияк хвалили страву. Кажуть, ще смач­ніше, ніж класичний зелений борщ — без присмаку щавлевої кисло­ти та дієтичний. Борщ пана Оле­га зруйнував стереотип про те, ні­бито без м’яса перша страва геть прісна… Земнухов так надихнув­ся компліментами житомирців, що обіцяє готувати конопляний борщ своїм рідним.

До своєї першої страви чоло­вік приготував і конопляний хліб. З цієї рослини вміє приготувати та­кож інші смаколики — конопляне печиво, квас, чай та навіть деруни. Олег Земнухов майстер не лише на кухні. У школі разом зі своїми вихованцями роблять на фронт маскувальні нашоломники, тер­мозберігальні устілки тощо. І все це виготовлено із волокон коноплі!

Олег Земнухов має кілька па­тентів на вироби з конопель. Для нього коноплі - стиль життя. Тра­диційний образ чоловіка — сороч­ка, виготовлена з волокон коно­пель, на голові - тонка конопляна пов’язка у вигляді нитки… Корисні властивості волокна з коноплі по­чав вивчати двадцять років тому. Сьогодні на виробах з коноплі не заробляє, просто кайфує від про­цесу створення чогось незвично­го.

«Мої вихованці роблять свій внесок у перемогу, — розповів пан Олег. — Військові присилають світлини з передової, дякують за „кікімори“, маскувальні нашолом­ники та інші рукодільні речі. Це до­дає дітям стимулу».

«Фішка» майстерні рукоділля — устілки для берців військових. «Устілки складаються з кількох шарів, — пояснює Олег Земнухов. — Перший — з мішковини. Далі - аж три шари конопель, всередину посипаємо подрібненим полином, який діє як антисептик. Волокно коноплі допомагає устілці „диха­ти“. Конопляні шари тримають те­пло. Ноги бійців не пітніють».

Схожі новини