Передплата 2024 «Добрий господар»

«Передумов для падіння гривні немає». Чому ж вона падає? 

Післясвяткова доларова “лихоманка” трохи вгамувалася, але до повного одужання на українському ринку ще дуже далеко.

У понеділок, 16 січня, міжбанківський валютний ринок відкрився курсом 27,95 гривні за долар (продаж). Ситуацію трохи заспокоїв НБУ, який продав комерційним банкам понад 38 мільйонів “зелених, за курсом близько 27,70. Як наслідок, міжбанк закрився на нижчих позначках, ніж відкрився (27,5-27,6), однак гарантій, що на тижні курс долара на міжбанку знову не виросте, немає. 

По-перше, Нацбанк, хоч і продав у січні на міжбанку близько 200 мільйонів доларів, усього попиту комерційних банків не задовольнив. По-друге, обсяг торгів на міжбанку 16 січня, порівняно з 13 січня, суттєво впав: було близько 300 мільйонів доларів, стало близько 200 мільйонів. Це означає, що експортери не поспішають продавати валюту, - бо  вважають, що зможуть це зробити за вищим курсом. Сигнал про це дає...  сам НБУ, який щоразу продає долари на міжбанку за курсом, вищим від попереднього аукціону. Тобто дає зрозуміти: різкого розвороту не буде, нинішнє зростання курсу долара нас анітрохи не бентежить... Ситуація на готівковому ринку відображає те, що відбувається на міжбанку, тільки курс значно вищий. 13 січня дійшов аж до 29 гривень за долар, 16 січня впав до 28,50. 

 У НБУ переконують, що об’єктивних передумов для теперішнього падіння гривні немає. Мовляв, сезонне скорочення надходження в країну валюти від експортерів, що продають за кордон сільськогосподарську продукцію, компенсується збільшенням надходжень валюти від експортерів металу, ціни на який постійно зростають... Виходить,  дозволяючи долару рости на міжбанку, НБУ фактично опікується добробутом наших “металевих” королів?  

Експерти ж запевняють, підвищений попит на іноземну валюту спричинили дії Кабміну, який у грудні здійснив удвічі більше бюджетних виплат, ніж робив це у попередні місяці. Як наслідок, на міжбанківському й готівковому ринках з’явилася “зайва” гривня, яка й “розкрутила” курс... Поза тим, днями НБУ визнав неплатоспроможним ще один банк із першої двадцятки, “Платинум Банк”. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб мусить віддати його вкладникам близько чотирьох мільярдів гривень. Ця обставина курсу національної валюти також не зміцнює. 

Чи варто бігти до канторів і купувати дорогий долар? Ні, не варта  ця шкірка вичинки. Експерти в один голос кажуть, долар рано чи пізно “відкотиться”. Найімовірніше, вже у січні. Курсу в районі 27 гривень, який нещодавно здавався нам захмарним, напевно,  вже не побачимо. Фінансові експерти прогнозують від 27,5 до 28, можливо, до 28,5 гривні за “зелений”. 

Дещо стабілізувати гривню міг би черговий транш кредиту від МВФ. А для того, щоб гривня зміцнилася, потрібен великий обсяг прямих закордонних інвестицій. Про які наразі можемо тільки мріяти...      

Схожі новини