Передплата 2024 «Добрий господар»

За долар дають уже понад 39 гривень

Але «зелений» по 40 експерти наразі не прогнозують

В обмінниках курсу іноземних валют на табло досі не «висвітлюють»... Фото автора
В обмінниках курсу іноземних валют на табло досі не «висвітлюють»... Фото автора

Курс долара вперше в історії подолав позначку 39 гривень. Від початку березня долар подорожчав на 75 копійок у продажу і на 70 копійок у купівлі. Курс євро також зріс — від 42,65 до 42,97 грн. «Нацбанк почав ощадливіше витрачати валюту з резервів, тому курс долара поступово рухатиметься вгору, — коментує економічний аналітик Олександр Охріменко. — Цього тижня межа 40 гривень за готівковий долар досягнута не буде, але 39,5 — цілком реально».

Експерт з банківських пи­тань Віктор Гальчинський розповів «ВЗ», що головна причина подорожчання долара — невизначеність з фінансовою допомогою Україні.

«Політика керованої гнуч­кості курсу, яка працює в Україні, передбачає, що курс може і підвищуватися, і зни­жуватися, — нагадав пан Ві­ктор. — Так і сталося минулого тижня, коли несподіване зни­ження облікової ставки НБУ спричинило попит на іноземну валюту, зокрема через змен­шення депозитних ставок. Водночас зростання курсу ми­нулого тижня було збалансо­ване позитивними новина­ми про міжнародну фінансову допомогу (допомога ЄС плюс успішне завершення перегля­ду програми розширеного фі­нансування МВФ). Наразі ці коливання не впливають на інфляцію, яка за підсумками двох місяців 2024 року зросла тільки на 0,7%. У майбутньому на курс долара впливатимуть як ситуація з міжнародною до­помогою, так і воєнні ризики».

Схожі новини