Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Курс долара підвищився через каскад релігійних свят»

Чого українцям очікувати на ринку іноземних валют розповів для «ВЗ» економіст Андрій Новак

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Курс іноземної валюти продовжує штормити. Станом на 10 січня долар США офіційно коштує 38,22 грн, євро — 41,81 грн. Старт підвищення курсу припав на кінець року і продовжується у січні, хоча деякі експерти-економісти прогнозували поступовий спад курсу.

Голова комітету економістів України, експерт з банківських та економічних питань Андрій Новак розповів «ВЗ», що зараз не має вагомих економічних підстав для підвищення курсу: Україна продовжує отримувати і військову, і фінансову допомогу. Єдина причина подорожчання валюти — побутова. Йдеться про релігійні свята в грудні та на початку січня, що зумовило високий попит на валюту.

«Зараз відбулася незначна девальвація гривні і підвищення курсу іноземних валют, — каже Андрій Новак. — Курс долара підвищився через грудневий каскад релігійних свят. Святкують і за новим, і за старим календарем. Щоб відсвяткувати за різними стилями і купити подарунки, українці міняли долари на гривні. Тому на ринку подорожчав долар. Інших об'єктивних причин для девальвації гривні немає. Попри все, зокрема на фейкові новини про втому світу від війни в Україні, Україна таки отримує міжнародну фінансову допомогу. Золото-валютні резерви Нацбанку рекордні — 40 мільярдів доларів. Таких резервів у нас не було навіть в найкращі часи. І при тому розуміємо, що зараз в Україні набагато менше громадян. Працює значно менше підприємств. Ринок звузився, але золото-валютні резерви збільшилися».

За словами економіста, гривня може знецінюватися не лише через «святковий час», а й через неправильні дії регулятора — НБУ. По ринкових умовах зараз все добре. Андрій Новак прогнозує, що до кінця січня курс долара може знизитися, якщо не буде якихось серйозних економічних катаклізмів. На пасхальні свята навесні, каже пан Новак, курс долара не подорожчає, бо це не місячний цикл святкувань і купівлі презентів.

Схожі новини