Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому наприкінці року курс долара зайшов у зону турбулентності?

Відповідає для «ВЗ» експерт з фінансових та банківських питань Віктор Гальчинський

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

У подорожчанні іноземної валюти наприкінці року є дві причини. Перша — ситуативна. Це кінець бюджетного року та відповідні розрахунки з підрядниками, виплати зарплат і премій, які підвищили попит на валюту як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Друга — більш «стратегічна»: невизначеність з обсягами міжнародної фінансової допомоги, яка в умовах війни є одним із джерел формування золото-валютних резервів.

Так прокоментував для «ВЗ» експерт з фінансових та банківських питань Віктор Гальчинський.

Нагадаємо, 29 грудня Національний банк України знову підвищив курс долара за підсумками торгів на міжбанку. Долар подорожчав до нового історичного максимуму — 38 гривень, євро — 42 грн. Так, офіційний курс станом на 1 січня 2024 року буде встановлено на рівні 38,02 грн за долар, що на 0,0196 грн більше ніж напередодні. Встановлений курс долара діятиме з 1 по 5 січня 2024 року. Але вартість євро в Україні знизиться до 41,99 грн, що нижче за історичний максимум.

«У жодному разі ситуація з курсом валют — не привід для паніки з двох причин, — інформує Віктор Гальчинський. — Підвищений попит на готівкову валюту пом’якшується традиційним передсвятковим продажем валютних заощаджень та конкуренцією з відновленими можливостями придбання валюти онлайн. Також в нас діє режим керованої гнучкості курсу, де курс може коливатися у ту чи іншу сторону, але Національний банк має достатньо інструментів для запобігання різким коливанням курсу та готовий їх оперативно застосовувати».

Запитую чого очікувати від долара впродовж 2024 року. «Щодо довгострокових прогнозів, нагадаю, у бюджеті країни 2024 року курс гривні до долара закладено на рівні 40,7 грн за долар, відтак коливання до цього рівня не будуть критичними, — каже Віктор Гальчинський. — Курс долара впродовж року змінюватиметься і в один, і в другий бік».

Експерт з економічних питань, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що зараз важко спрогнозувати курс долара до гривні у 2024 році. Курс залежатиме від того, чи нададуть партнери макрофінансову допомогу Україні.

«Якщо макрофінансова допомога буде у тій кількості, яка потрібна економіці України (на рівні 37 млрд доларів), курс буде у межах, який маємо зараз. Якщо буде відносна стабільність, буде сценарій 2023 року, — каже Олег Пендзин. — Сьогодні ні США, ні ЄС не підтвердили виділення макрофінансової допомоги. Якщо допомоги раптом не буде, або вона буде меншою, все буде залежати від обсягу валютних резервів і від можливості й бажання уряду „друкувати гроші“. Якщо їх буде надруковано багато, курс впаде сильно. І на скільки — не знає ніхто, тому що ніхто не знає, скільки не буде вистачати макрофінансової допомоги».

Схожі новини