Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новозбудовану споруду заселять до Нового року

Гарний подарунок напередодні Різдва для тимчасово переселених осіб на території Меденицької ОТГ підготувала місцева селищна рада. У Верхньому Дорожеві, одному із 22 сіл, які входять до складу даної територіальної громади, завершено реконструкцію двоповерхового приміщення колишнього дитячого садочка. Все готово для того, щоб у 10 кімнатах щойно зданої в експлуатацію споруди вселились 32 особи

Тут 32 особи зможуть "перезимувати".
Тут 32 особи зможуть "перезимувати".

Багатьом потрібна «пауза»

Заразі невідомо, хто саме тут житиме. Не так вже й багато переселенців, які після першої хвилі евакуації, отримавши у місцевих людей притулок, залишились жити на території ОТГ. У місті все ж таки легше знайти працю, адаптуватись до нових умов проживання, ніж у селі. Тому зрозумілим та логічним виглядає рішення тих, які, покинувши через деякий час після початку агресивної війни росії проти України Меденицьку ОТГ, вирішили не повернутись до місць постійного проживання, звідки окупантів вже прогнали, а перебрались до недалеко розташованих від Медениці Дрогобича та Трускавця. Така «пауза» багатьом, як показує життя, потрібна для того, щоб оговтатись від пережитого жахіття. Не може зболений люд, не вистачає йому внутрішньої сили відразу ж повернутись туди, де все нажите втратив. Потрібний час, щоб пережите забулося, загоїлись душевні рани, щоб з остаточним рішенням визначитись — назавжди залишитись, де волею долі опинились зараз, чи все ж таки повернутись туди, де до війни мешкали.

Щоб реконструкцію до настання холодів завершити

На відміну від таких міст Дрогобиччини, як сам Дрогобич та Стебник, де здача в експлуатацію двох будинків для тимчасово переселених наших співвітчизників відбулась за їхньої участі, на аналогічній урочистій церемонії у Верхньому Дорожеві новоселів не було. Ще невідомо, хто саме тут житиме. А шкода. Учасники проєкту з реконструкції двоповерхового приміщення, до складу яких, крім Меденицької селищної ради, яка профінансувала виконання робіт, увійшли ще й Фонд «МХП-Громаді», Львівська обласна військова адміністрація, Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України та Австрійський Червоний Хрест, немало постарались для того, щоб реконструкцію до настання холодів завершити. За їх кошти закуплено вікна та двері, санітарну та побутову техніку, матеріали для ремонту даху та все, що необхідно для виконання каналізаційних робіт та підведення води. Добродійники подбали, аби в новому будинку було тепло та затишно. Щоб ніхто від побутових незручностей не потерпав. Краще, звісно, жити у помешканні, яке складається не з однієї лише кімнати, а з повним житловим «набором». У Дорожеві так не вийшло. Помешкань з окремими кухнею та ванною не матиме ніхто. Проєкт реалізували для того, щоб ті, хто потребує житла, могли у теплі та затишку перезимувати. І успішно справились з таким завданням. Крім десяти житлових кімнат, щойно здана житлова споруда оснащена чотирма туалетами на дві особи кожен, душовими кімнатами, а також чотирма кухнями та двома пральнями. Для підігріву помешкань використовується електричне опалення. Коштів за проживання, як пояснили нам у Меденицькій селищній раді, за «прописаних» тут жильців не братимуть. Вирішується також і питання оплати комунальних послуг. Чи всі витрати візьме на себе селищна рада?

На момент, коли писалися ці рядки

На момент, коли писались ці рядки, надійшло повідомлення із Меденицької селищної ради про готовність двох сімей, які проживають на території ОТГ, перебратись на «зимівлю» до Дорожева. До Нового року новозбудовану споруду мають заселити.

Схожі новини