Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми першими на Львівщині створили «Раду ВПО»

Як у Городоцькій територіальній громаді приймають людей, які тікають із регіонів, що обстрілюють рашисти

Городок. Фото: travels.in.ua
Городок. Фото: travels.in.ua

У Городоцькій територіальній громаді зараз мешкає 570 вимушених переселенців, а в пікові місяці початку широкомасштабного вторгнення було 3 тисячі. Окрім приватних квартир та будинків (ціни за оренду в Городку майже такі, як у Львові - 8−9 тисяч за однокімнатну квартиру. — Авт.), ВПО мешкають в трьох локаціях: приміщенні старої школи у Братковичах, амбулаторії сімейної медицини у Родатичах та неврологічному відділенні центральної лікарні в Городку. Ці приміщення міська влада відремонтувала і підлаштувала під житло для ВПО. А комунальні заклади (школа, амбулаторія та відділення лікарні) працюють в інших та значно комфортніших приміщеннях.

Про це на брифінгу в рамках престуру Харківського пресклубу повідомив Городоцький міський голова Володимир Ременяк.

Володимир Ременяк. Фото авторки
Володимир Ременяк. Фото авторки

Про допомогу благодійників з Іспанії

У селі Керниця благодійний фонд з Іспанії взявся перебудувати старе адміністративне приміщення села під житло для ВПО. Там уже перекрили дах, замінили вікна та систему опалення… Згодом іспанці побачили, що напруга з війною трохи вщухла і залишили об'єкт напризволяще… Тоді влада Городоцької територіальної громади знайшла іншу міжнародну благодійну організацію, яка доведе справу до кінця, відкриє житло для ВПО. Проєкт відновили на фоні нової хвилі міграції ВПО, зокрема з Сумської області. Нова благодійна організація змінила концепцію житла: це буде не гуртожиток, а невеличкі бюджетні квартири. Ключі від квартир для ВПО обіцяють вже наприкінці літа цього року. Володимир Ременяк не уточнив скільки квартир передбачено в сільській адмінбудівлі.

Колишня сільська рада у селі Керниця Городоцької громади, де облаштовують житло для ВПО. Фото: Суспільне Львів
Колишня сільська рада у селі Керниця Городоцької громади, де облаштовують житло для ВПО. Фото: Суспільне Львів

«В нашій територіальній громаді є ще вільні місця для прийому ВПО, але їх не багато. Тож не готові приймати людей у великій кількості, — продовжує розмову Володимир Ременяк. — Людей приймаємо добре. ВПО в нас оформлюють пільги на відшкодування комунальних послуг. За співфінансування з міжнародними партнерами придбано 5 квартир для переселенців».

Володимир Ременяк каже, Городоцька територіальна громада перша у Львівській області офіційно створила «Раду ВПО», яку очолила сім‘я родом з Луганщини, яка переїхала сюди напередодні широкомасштабного вторгнення рф. Рада допомагає ВПО з усіма логістичними та юридичними питаннями. Це своєрідна сім‘я для усіх переселенців Городоцької громади.

Рада з питань ВПО — інструмент діалогу та взаємодії вимушених переселенців із владою.

«Раду очолила людина з середовища ВПО, — наголошує Городоцький міський голова. — Допомагає ВПО жінка з Луганщини, а її чоловік Артем — у складі 103-ї бригади Тероборони».

Про купівлю дронів для військових

Фото з Фейсбуку Володимира Ременяка
Фото з Фейсбуку Володимира Ременяка

«Особисто їжджу на схід до наших хлопців, привозимо їм дрони придбані за бюджетні кошти нашої територіальної громади, — наголошує Володимир Ременяк. — В одній з останніх поїздок привезли дві сотні безпілотників. Працюємо із запитами військових, дрони закуповуємо через систему ProZorro на тендері. Потім за процедурою передаємо їх з балансу міської громади на баланс військових частин. Торік ми були на п’ятому місці в Україні за кількістю закуплених дронів для ЗСУ».

Схожі новини