Передплата 2024 «Добрий господар»

«Чому я задихаюся?»

Причини задишки та як її полегшити або й узагалі позбутися

Іноді задишка може сигналізувати про серйозну загрозу для здоров’я та життя людини. Наприклад, про тромбоемболію легеневої артерії. Фото Lyracore Health Alliance.
Іноді задишка може сигналізувати про серйозну загрозу для здоров’я та життя людини. Наприклад, про тромбоемболію легеневої артерії. Фото Lyracore Health Alliance.

Таке відчуття, наче легені чимось переповнені, але для повітря вже не вистачає місця? Труднощі з диханням можуть справді лякати й мати безліч причин як фізичних, так і психологічних. Експерти норвезького видання iForm розповідають, коли потрібно швидко реагувати на задишку, та дають поради, як відновити нормальне дихання.

Задишка — це симптом, який медики позначають термі­ном «диспное». Цей стан ді­агностують, коли людина відчуває нестачу повітря під час дихання або її дихання є утрудненим.

Задишку не варто плутати з за­духою під час бігу. Диспное вини­кає тоді, коли утруднене дихання не пов’язане з фізичним наванта­женням.

Люди по-різному відчувають задишку. Деякі гостро реагують на найменші зміни в диханні. На­томість інші схильні ігнорувати навіть серйозні відхилення. Щоб встановити ймовірну причину ускладненого дихання, реко­мендується провести артеріаль­ну газометрію — аналіз крові на вміст вуглекислого газу й кисню у ній.

Коли у людини є проблеми респіраторного характеру, це проявиться в один із двох спосо­бів: або підвищиться рівень вугле­кислого газу, або знизиться рівень кисню. Якщо задишка викликана фізичним навантаженням, у крові збільшиться вміст вуглекислого газу. А якщо є запалення легень чи проблеми зі серцем, у крові буде менше кисню.

Три типи задишки

Задишка — це не просто від­чуття нестачі повітря. Лікарі кла­сифікують ускладнене дихання пацієнта відповідно до ситуацій, в якій воно виникає:

Функціональна задишка

Цей тип задишки виникає, якщо ви займалися спортом або бігли за автобусом. Деякі люди можуть також відчувати функціональну задишку під час ходьби, зміни одягу чи іншої, менш напру­женої діяльності.

Задишка під час розмови

Таку задишку діагностують у тих, хто відчуває проблеми з ди­ханням під час нормальної роз­мови.

Задишка у стані спокою

Якщо ви відчуваєте задишку, коли розслаблені, спокійно сиди­те у кріслі або лежите, це означає, що у вас — задишка в стані спо­кою. Спричинити її можуть астма, вагітність чи серцеві захворюван­ня.

Симптомом чого є задишка

Причин проблем із диханням може бути багато — від легких хвороб, які швидко минають, до більш серйозних станів, які вима­гають інтенсивного лікування.

Найбільш поширені причини задишки

Вірусна інфекція

Під час вірусної інфекції, на­приклад, застуди, звичайна ходьба у швидкому темпі може раптово призвести до дихальної недостатності, яка зазвичай су­проводжується кашлем, болем у горлі та чханням.

ХОЗЛ

Якщо ви — людина старшого віку й курите або курили в мину­лому, можна припустити, що за­дишку спричинило хронічне об­структивне захворювання легень, відоме як ХОЗЛ.

Пневмонія

Якщо у вас коли-небудь було запалення легень, ви вже знаєте, що таке виражена задишка. Може минути багато часу, перш ніж ди­хання знову нормалізується.

Вагітність

Під кінець вагітності збіль­шена в розмірах матка штовхає діафрагму до легень. А оскільки ті вже не можуть розширюватися так сильно, як раніше, це може призводити до появи задишки.

Астма

Це хронічне захворювання легень є найпоширенішою при­чиною задишки, особливо серед дітей і молоді. У людей з астмою задишка має вигляд нападів і су­проводжується кашлем та хрипа­ми у грудях.

Психологічна напруженість

Задишку можуть викликати психологічні фактори, такі, як три­вога чи стрес. Проблеми з дихан­ням можуть супроводжуватися сухістю в роті й поколюванням у руках і ногах.

Менш поширені причини

Анемія

Якщо в крові низький рівень гемоглобіну, це може призвести до утрудненого дихання, що су­проводжується зазвичай такими симптомами, як втома, пришвид­шене серцебиття та блідість шкі­ри.

Серцеві захворювання

У старшому віці більшість лю­дей має задишку через проблеми зі серцем. Крім відчуття нестачі повітря, людину можуть турбува­ти також набряки ніг і запаморо­чення. Як правило, задишка ми­нає після того, як людина прийме горизонтальне положення.

Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА)

Згустки крові можуть утво­рюватися в легенях після пере­несених складних оперативних втручань, тривалого ліжкового режиму або авіаперельоту, поїзд­ки автобусом чи автомобільної подорожі. Симптомами легеневої емболії є задишка й біль у грудях.

Рак легень

Захворювання найчастіше тра­пляється у людей, які багато кури­ли. Крім відчуття нестачі повітря, першими проявами раку легень є кашель, біль у грудях, втрата ваги й наявність домішок крові в слині.

Коли слід звернутися до лікаря

Медична допомога вам не потрібна, якщо:

  • причиною задишки є фізичне навантаження або застуда.

Насторожитися слід, якщо:

  • труднощі з диханням немож­ливо пояснити;
  • у грудях постійно тисне;
  • проблеми з диханням вини­кають у стані спокою, під час їди чи розмови;
  • задишка з часом посилюєть­ся.

Негайно викликайте «швид­ку», якщо:

  • задишка з’явилася раптово і супроводжується болем у грудях або пришвидшеним пульсом;
  • проблеми з диханням на­стільки серйозні, що ви задихає­теся;
  • ви погано почуваєтеся, у вас паморочиться у голові. Це може бути ознакою серйозного захво­рювання легень чи серця.

Про що запитає лікар

Лікар спробує знайти причи­ну, поставивши низку запитань. Знаючи ці питання заздалегідь, ви зможете краще підготуватися до консультації.

Ваша задишка постійна чи виникає у вигляді нападів?

Лікар поставить це питання, щоб з’ясувати, чи утруднене ди­хання не викликане астмою. Аст­ма завжди супроводжується на­падами задишки.

Як довго у вас є цей симп­том?

Чим довше дихання є утрудне­ним, тим більша ймовірність того, що це не просто вірусна інфекція, наприклад, ГРВІ, за якої легка за­дишка є лише дискомфортним відчуттям та не створює серйоз­них проблем для здоров’я.

Вас турбує біль у грудях?

Важливе питання, оскільки за­дишка у поєднанні з болем у гру­дях може бути ознакою ураження легень тромбом.

В яких ситуаціях ви відчу­ваєте задишку?

Лікарю важливо з’ясувати, чи задишка не виникає під час руху. Це може дати підказку, в чому ж криється причина проблем із ди­ханням.

Задишка з’являється вно­чі або коли ви просто лежите?

Ставлячи це питання, лікар на­магається зрозуміти, чи можуть у вас бути проблеми з серцем. Якщо ці проблеми є, то ви часто відчуватимете задишку у поло­женні лежачи.

У вас кашель, виділяється мокротиння або є висока тем­пература?

Повідомте свого лікаря, якщо у вас є ці симптоми, оскільки це може сигналізувати про розвиток пневмонії.

Процес дихання супрово­джується хрипами?

Свистяче дихання є одним зі симптомів астми.

Ви курите?

Якщо ви — курець, ваш ризик ХОЗЛ є значно вищим. Це захво­рювання, серед іншого, характе­ризується утрудненим диханням.

7 порад, як позбутися задишки

Дихайте свіжим повітрям. Відчинені вікна та хороша венти­ляція можуть справді допомогти.

Схудніть. Зайва вага може по­гіршити задуху. Таким чином, щоб зменшити проблему, необхідно скинути зайві кілограми.

Зашнуруйте кросівки. По­гана фізична форма сприяє появі задишки під час фізичної актив­ності. Переконайтеся, що ви ру­хаєтеся принаймні одну годину на день і прискорюєте свій пульс щонайменше на 20 хвилин кілька разів на тиждень.

Знайдіть баланс. Якщо стрес або інший психологічний дисба­ланс змушує вас перехоплювати подих, ви, звичайно, повинні усу­нути ці причини. Багато хто отри­мує користь, доповнивши меди­каментозне лікування медитацією й дихальними вправами.

Уникайте пари. Перебування у душній ванній може погіршити проблему. Уникайте дуже гарячої води, коли приймаєте душ, та до­бре провітрюйте приміщення.

Не опускайте голови. Якщо ви задихаєтеся в ліжку, спробуй­те підкласти кілька подушок під голову, щоб під час сну ви майже сиділи.

У холодну пору року захи­щайте рот і ніс. Багато людей зауважує: холодне повітря може посилювати задишку. Тому у мо­роз тепло вдягніться, а рот та ніс прикрийте шаликом.

Як тренувати дихання

Cпробуйте зменшити задиш­ку, виконуючи вправи, які роблять дихання глибшим і спокійнішим, наприклад, таку:

  • Сядьте зручно, рівно тримаючи спину.
  • Виконуючи вправу, тримайте плечі розслабленими.
  • Покладіть одну руку на діа­фрагму трохи нижче ребер. Якщо ви не впевнені, де це, кашляніть один раз. М’язи, які ви відчуваєте під час кашлю, це і є діафрагма.
  • Вдихніть повітря через ніс та відчуйте, як діафрагма штовхає руку вперед. Спокійно видихніть через рот й відчуйте, як діафраг­ма втягується.