Передплата 2024 ВЗ

Найдовший у світі міст — між Азією і Африкою

33-кілометрову споруду хоче збудувати брат… знаменитого терориста Бен Ладена. Міст над Баб-ель-Мандебською протокою з'єднає Ємен і Джибуті

Найбільший у світі міст матиме шість смуг для руху автомобільного транспорту й чотири залізничні колії, а також трубопроводи - для транспортування води, природного газу й сирої нафти. Фото Pigunas.
Найбільший у світі міст матиме шість смуг для руху автомобільного транспорту й чотири залізничні колії, а також трубопроводи - для транспортування води, природного газу й сирої нафти. Фото Pigunas.

Екслідера «Аль-Каєди», саудівського багатія, «терориста номер один у світі» Усаму Бен Ладена американські спецслужби вже давно «завалили» (ще коли президентом США був Барак Обама). Саме «Аль-Каєда» начебто організувала теракти, унаслідок яких 11 вересня 2001 року в США загинули близько трьох тисяч осіб… А ось брат підступного терориста Усами, шейх Тарек Бен Ладен, хоче не руйнувати, а будувати — найдовший у світі міст.

Цей міст, інформує британське видання The Sun, буде завдовжки аж 33 кілометри! Унікальна інженерна споруда має сполучити Африку з азійським Аравійським півостровом. За задумом Тарека Бен Ладена, міст проляже над Баб-ель-Мандебською протокою, яка є «вхідною брамою» з Індійського океану до Червоного моря, і з'єднає африканське Джибуті з азійським Єменом.

Проєкт найдовшого у світі мосту передбачає, що він матиме шість смуг для руху автомобільного транспорту й чотири залізничні колії, а також трубопроводи — для транспортування води, природного газу й сирої нафти.

Проєктанти не забули, що Баб-ель-Мандебська протока, Червоне море й Суецький канал, який з'єднує його зі Середземним морем, — важливий маршрут руху вантажних суден, зокрема, контейнеровозів і танкерів. Між полотном мосту й поверхнею Червоного моря буде кількасот метрів, тож світовій морській торгівлі нічого не заважатиме.

Уся ця «музика» коштуватиме… 100 мільярдів фунтів!

Будівництво унікального мосту коштуватиме не менше 100 мільярдів британських фунтів, інформує The Sun. Але це ще не все. На двох кінцях мосту, в Ємені й Джибуті, планує шейх Тарек Бен Ладен, будуть побудовані величезні сучасні міста — 2,5-мільйонний мегаполіс у Джибуті й майже вдвічі більший у Ємені.

«Цьому позаздрить цілий світ, — упевнений шейх Тарек бен Ладен, якого цитує The Sun. — Ці міста будуть моделями сталого розвитку. Вони будуть побудовані виключно з використанням „зелених“ технологій і використовуватимуть тільки відновлювані джерела енергії». І справді, сонця у тому гарячому регіоні точно не бракує…

Термін будівництва розрахований на 15 років. Коли цей масштабний проєкт стартує? Як пише The Sun, архітектори «народили» проєкт найдовшого у світі мосту ще понад 10 років тому, і уряд Джибуті навіть надав під це будівництво ділянку землі. Але з того часу справа далі не просунулася…

Нічого дивного: таким масштабним планам зазвичай важко перейти від етапу проєктування до реалізації. Наприклад, італійський проєкт спорудження мосту через Мессінську протоку (між Калабрією і островом Сицилія) також «мусолили» багато років, і лише торік цей урядовий план начебто «ожив»…

Схожі новини